Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, prezent duminică la București, cu ocazia evenimentelor de Ziua Culturii, a făcut un anunț despre situația din Transnistria, în contextul în care luna trecută directorul Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, Alexandru Musteață, afirma că Rusia ar plănui invadarea regiunii sus-numite.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, despre situația din Transnistria

„Noi discutăm permanent şi cu partea română, suntem în contact permanent și cu partea ucraineană, pentru că ne ajută să monitorizăm spaţiul aerian. Cel mai mare pericol vine dinspre Marea Neagră, de obicei atunci când bombardează Viniţa, Lvovo, Odessa, creşte pericolul şi asupra noastră”, a declarat Igor Grosu.

„Bombardamentele Federaţiei Ruse vizează inclusiv infrastructura critică, în special energetică. Electricitate, căldură. Pe noi ne preocupă în special partea legată de electricitate. Incidentul de acum o lună atunci când a picat sistemul, ne-a arătat că într-un termen record, graţie colaborării a putut fi reconectată întrega ţară”, a completat oficialul.

Rusia ar plănui să invadeze Republica Moldova - șeful serviciilor de Informații moldovene

Rusia ar avea în plan să invadeze Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluțiile războiului din Ucraina, a afirmat directorul Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, Alexandru Musteață, la finalul lunii decembrie.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a spus că nu deține informații privind un eventual atac al Rusiei împotriva Republicii Moldova, în vreme ce experți moldoveni în securitate, citați de TVR Moldova, sunt de părere că o posibilă invazie a Republicii Moldova prin Transnistria este puțin probabilă și că riscul unui atac în Republic Moldova este minim, în contextul în care armata rusă este în defensivă, în Ucraina.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

Conform lui Alexandru Musteață, sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe.

Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a declarat Alexandru Musteață.

Citeste si:
Rusia acuză Ucraina că ar planifica să invadeze Transnistria
Rusia acuză Ucraina că ar...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Ianuarie 2023 - 04 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.