Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, marţi, la Seul, o întrevedere cu omologul său sud-coreean, Han Duck-soo, în contextul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Coreea, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi cu o delegaţie guvernamentală şi parlamentară, o componentă importantă a discuţiilor vizând colaborarea economică, în contextul în care volumul schimburilor comerciale a depăşit cifra de un miliard de dolari în anul 2021.

Premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere la Seul cu omologul său sud-coreean

Potrivit unui comunicat al Guvernului, şeful Executivului a apreciat acest semnal încurajator şi a subliniat potenţialul de dezvoltare a componentei economice bilaterale.

"Consolidarea cooperării noastre bilaterale este cu atât mai semnificativă având în vedere contextul geopolitic şi economic marcat de provocări multiple, dar şi de oportunităţi importante. Este necesar să oferim un nou impuls pentru atingerea obiectivelor Parteneriatului nostru Strategic, singurul pe care România îl are cu o ţară asiatică. Sperăm să celebrăm în cursul anului viitor 15 ani de colaborare în cadrul Parteneriatului Strategic prin vizita în România a omologului meu sud-coreean, domnul prim-ministru Han Duck-soo, şi prin noi proiecte care să relanseze cooperarea noastră în plan politic, economic şi sectorial", a afirmat premierul României, citat în comunicat.

Susţinem creşterea investiţiilor greenfield şi suntem foarte interesaţi de consolidarea cooperării în domeniile energiei verzi, a tehnologiilor digitale, precum şi a legăturile dintre IMM-urile din ţările noastre, a adăugat prim-ministrul român, conform Agerpres.

"Suntem deschişi să analizăm posibilităţile unei cooperări tripartite România-Republica Coreea-SUA în domeniul energiei nucleare şi încurajăm participarea investitorilor sud-coreeni la proiecte precum cel al reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) şi în investiţiile de la Cernavodă", a menţionat Ciucă.

Şeful Executivului a punctat, de asemenea, faptul că România oferă o gamă diversificată de posibilităţi de investiţii, fiind una dintre cele mai dinamice şi mai competitive economii ale Uniunii Europene, în pofida consecinţelor pandemiei de COVID-19 şi ale războiului din apropierea graniţelor noastre, rata de creştere a economiei româneşti, în 2022, rămâne una peste aşteptări.

Citeste si:
Bianca Adam și mama ei, discuții aprinse în cursa pentru ultima...
Bianca Adam și mama ei,...

De asemenea, premierul Ciucă a mulţumit omologului său pentru sprijinul acordat de Republica Coreea în ceea ce priveşte candidatura României la OCDE şi a menţionat că ţara noastră va miza în continuare pe acest sprijin.

Cei doi înalţi oficiali au avut un schimb de opinii privind cooperarea bilaterală în domeniile educaţiei, apărării, precum şi despre gestionarea situaţiei generate de agresiunea rusă din Ucraina, securitatea din regiune, cooperarea între NATO şi Republica Coreea, pe toate dimensiunile relevante, se arată în comunicat.

Premierul Nicolae Ciucă efectuează în această săptămână o vizită oficială în Republica Coreea, împreună cu o delegaţie parlamentară condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cu vicepremierul şi ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi directorul general al S.N. Nuclearelectrica S.A., Cosmin Ghiţă.

Citeste si:
Premierul Ciucă: „Punctul de pensie va crește cu 12,5%, sprijin...
Premierul Ciucă: „Punctul de...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Decembrie 2022 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.