România nu a fost acceptată în spațiul Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus acestei inițiative. La scurt timp de la decizia negativă, au început să curgă și primele reacții ale oficialilor români, care nu sunt tocmai cele mai bune.

România nu a fost acceptată în Schengen

Joi, soarta României a fost pusă pe masa Consiliului JAI. Austria a fost cea care a votat împotriva intrării României în spațiul Schengen, iar Olanda a votat împotriva intrării Bulgariei, țară care a fost evaluată împreună cu România. În schimb, țările au votat pentru intrarea Croației în Schengen. Comisarul european pentru afaceri europene, Ylva Johansson, a anunţat joi că România şi Bulgaria nu au fost admise încă în Spaţiul Schengen.

Oficialii români nu au întârziat să apară cu primele impresii despre rezultatele votului. Primul dintre aceștia a reacționat liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a afirmat că votul Austriei împotriva aderării României la spaţiul Schengen arată faptul că Austria s-a decuplat de Europa şi urmează consecinţe pentru acest stat. Ciolacu a numit acest vot drept unul absurd și a subliniat că „opoziţia nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin”.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a reacționat și el. Acesta a afirmat că este ”o decizie mizerabilă”, iar veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil.

România ar fi trebuit să solicite vot separat de Bulgaria

Un alt oficial dezamăgit este și președintele USR, Cătălin Drulă. Acesta a menționat că decizia Consiliului JAI este una nedreaptă, deoarece românii meritau să intre în Schengen după ce au depus atât de multă muncă și seriozitate.

Europarlamentarul Pro România și fost comisar european, Corina Creţu, a declarat că România ar fi trebuit să solicite vot separat de Bulgaria, deoarece soarta celor două țări a fost luată la comun, lucru care a și jucat un rol important în eșecul României.

Europarlamentarul REPER, Dragoş Pîslaru, este de părere că Austria s-a opus aderării României la Schengen "într-un joc dur care nu ţine cont de criterii, ci de raţiuni politice". Iar europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, susține că neacceptarea României în spațiul Schengen este cea mai mare umilinţă la care este supusă România în calitate de stat membru al Uniunii Europene.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Decembrie 2022 - 05 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.