Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a declarat marţi seara, la Slatina, că ridicarea MCV înseamnă eliminarea unei ultime bariere pentru aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Totodată, oficialul a completat că actuala coaliţie de guvernare trebuie să funcţioneze până în 2024.

Marcel Ciolacu: „Presupun că nu mai există nicio barieră pentru aderarea României la Schengen”

„Mi se pare că numai noi şi bulgarii mai aveam acest Mecanism, MCV. În acest moment presupun că nu mai există nicio barieră pentru aderarea României la Schengen şi ultima barieră, cu toate că nu era o impunere pentru aderarea la spaţiul Schengen retragerea MCV-ului din România, dar în acest moment România şi sper mai ales după 8 decembrie, când vom intra în spaţiul Schengen, România este cu toate drepturile în interiorul Uniunii Europene. O să vină şi OECD-ul.

Când faci coaliţii atât de mari, reuneşti două doctrine total diferite, e normal ca românii să se aştepte şi la lucruri de o asemenea anvengură, cum a fost cu aderarea la Uniunea Europeană, cum a fost cu aderarea la NATO, acum cu aderarea în spaţiul Schengen şi depăşirea unei poveşti interminabile, din punctul meu de vedere, cea cu MCV”, a spus Marcel Ciolacu într-o conferinţă de presă.

Liderul PSD a mai afirmat că „s-a închis un capitol negru pe care l-a plătit PSD, cu 90% nevinovat, dar gestionat greşit”. De asemenea, el a susținut că actuala coaliție de guvernare trebuie să funcționeze până în anul 2024.

„Mai avem multe de făcut în perioada următoare. Cred cu tărie că această coaliţie trebuie să funcţioneze până în anul 2024. Pentru că am văzut ce a însemnat USR-ul, oamenii noi, n-aş vrea să intru în mari detalii, 90% din ceea ce ni s-a întâmplat, pentru că e o mare diferenţă între adevăr şi percepţie, adevărul era unul, percepţia era că suntem nişte infractori cu toţii, s-a datorat acestei invenţii USR (...).

S-a închis în România odată pentru totdeauna un capitol aşa-zis 'discutabil' în jurul justiţiei. Astăzi, din punctul meu de vedere s-a închis un capitol negru pe care l-a plătit PSD cu 90% nevinovat, dar gestionat greşit şi poate nu de persoanele care erau îndreptăţite să facă acest lucru. Mă bucur că împreună cu această echipă din faţa dumneavoastră am închis acest lucru, nu pentru PSD, pentru România”, a subliniat Ciolacu la Conferinţa Judeţeană de alegeri a PSD Olt.

Citeste si:
Lucian Bode, scrisoare către ministrul austriac: „Aţi stârnit o...
Lucian Bode, scrisoare către...

Ce arată cel mai recent raport MCV

Progresele făcute de țara noastră sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiționalitățile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat marți de Comisia Europeană.

Instituția a menționat că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul acestui mecanism, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Noiembrie 2022 - 04 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.