Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre pragul de 9,4% pentru pensii, cuprins în Planul Național de Redresare și Reziliență. Oficialul a spus că pericolul vine în majorările ulterioare.

Ministrul Muncii, despre pragul de 9,4% din PIB pentru pensii

Marius Budăi a fost întrebat, duminică, la un post de televiziune, dacă se va mai încerca renegocierea pragului de 9,4% din PIB pentru pensii, în condițiile în care mesajul de la Comisia Europeană a fost că nu s-ar putea întâmpla acest lucru.

„În acest moment nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, însă, pericolul vine ulterior în majorări ulterioare şi mai ales în rezolvarea inechităţilor din sistem, acolo unde avem nevoie de un impact bugetar.

Însă ceea ce a venit acum scris, a venit scris de către nişte funcţionari din cadrul Comisiei Europene, care nu puteau scrie altfel pentru că acum discuţia politică finală nu este terminată”, a afirmat Budăi.

Ministrul Muncii a a menționat că o astfel de măsură nu există în niciun stat al Uniunii Europene. „Nu există în niciun stat membru al Uniunii Europene aşa ceva şi nici într-un PNRR al unui stat membru aşa ceva. Există doar raportări din punct de vedere statistic, nu o plafonare la un anumit procent şi mai ales până când, pentru 50 de ani de acum încolo”, a mai declarat ministrul Muncii.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri că, dacă nu va putea fi scos sau înlocuit acel plafon pentru pensii de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR, atunci majorarea pensiilor care va avea loc 1 ianuarie 2023 va fi și ultima.

El a completat că Nicolas Schmit, comisarul european responsabil pentru locuri de muncă și drepturi sociale i-a transmis personal că susține scoaterea acestui procent.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Noiembrie 2022 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.