Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie a adus, din nou, ceartă între PNL și PSD. Liberalii și social-democrații s-au întrecut în promisiuni pentru pensionari, avansând procente mai mari decât pot duce, de la 10 la 15%. Acum, în discuție este procentul de 6,2%. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat această variantă în ședința BPN al PNL de miercuri, spre surprinderea liberalilor, au transmis surse din conducerea partidului, citate de Digi 24, și spre stupefacția colegilor de Coaliție din UDMR.

Mărul discordiei în Coaliție: pensiile. PNL și PSD se ceartă din nou din cauza majorării pensiilor de la 1 ianuarie 2023

Liderii PNL ar fi vrut o majorare de 15% pentru toți pensionarii, așa cum, de altfel, s-au exprimat în ultimele săptămâni în spațiul public, iar PSD a cerut o majorare a veniturilor de 15%, adică un procent de cel puțin 10% pentru majorarea punctului de pensie. Separat de asta, social-democrații au dorit și ajutoare pentru cei cu pensii mici.

Varianta prezentată de premierul Ciucă în ședința PNL de miercuri, discutată înainte cu președintele PSD Marcel Ciolacu, este diferită de ambele ipoteze tratate în cele două grupuri politice.

Conform surselor Digi 24, variante prezentată de prim-ministru prevede o mărire de numai 6,2% a punctului de pensie și acordarea unor sume suplimentare pentru pensiile mai mici de 3.000 de lei.

Premierul le-ar fi spus colegilor din partid că aceasta ar fi propunerea discutată cu Marcel Ciolacu. De cealaltă parte, însă, PSD exlude o astfel de posibilitate. „La PSD nu a existat niciodată o astfel de variantă. Ministrul Muncii a spus mereu: cel puțin 10%”.

Așadar, liberalii sunt indignați că se vor găsi în situația de a prezenta majorarea de doar 6% în fața poporului, după ce au repetat până acum 15%. Mai mult, potrivit unora dintre liderii partidului, PNL nu ar fi de acord cu acordarea de ajutoare financiare suplimentare pentru cei mai săraci dintre pensionari și că acest lucru ar fi un „populism grețos” din partea PSD.

Dorințele PSD

Social-democrații au transmis joi, într-un comunicat de presă, că PSD propune un model „pentru creșterea diferențiată a veniturilor pensionarilor”.

Citeste si:
AUR: „Majorarea pensiilor cu doar 12,5%, o nouă palmă dată celor...
AUR: „Majorarea pensiilor cu...

„PSD este de acord cu o creștere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari. Însă distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferențiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari, întrucât aceștia sunt afectați mai puternic de creșterea prețurilor”, se arată în comunicat.

„Nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea veniturilor pensionarilor. (...) PSD nu poate fi de acord ca la o pensie specială de 18.000 de lei să se acorde o sumă suplimentară de 2.700 de lei, adică de 10 ori mai mare decât la o pensie medie de 1.800 de lei, unde creșterea ar fi de doar 270 de lei”, mai spune PSD.

Surse din formațiune au explicat pentru publicația numită că propunerea PSD înseamnă o majorare cu cel puțin 10% a punctului de pensie și acordarea unor sume de bani pentru cei cu pensii mici.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

„Este vorba de o anvelopă de 16 miliarde de lei aferentă unei creșteri cu 15% a bugetului pentru pensii. Dacă dai cel puțin 10%, înseamnă 11 miliarde de lei, iar restul de 5 miliarde să se ducă pentru cei cu pensii mici”, spun sursele citate.

De acești bani ar beneficia pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei, care ar urma să primească șase ajutoare pe parcursul anului 2023. Sumele diferă de ajutoare pentru încălzire ori de sumele primite pe cardurile sociale, care vor fi din bani europeni.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Noiembrie 2022 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.