Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut ajutor la București, în Parlamentul României, țara sa aflându-se într-o situație disperată. Aliații lui Vladimir Putin încearcă să o înlăture de la putere, pe fundal de proteste ale moldovenilor, speriați că ar putea petrece iarna în frig și întuneric, în timp ce bombe rusești cad pe pământul lor.

Maia Sandu cere ajutor la București pentru a ieși din situația disperată în care se află Republica Moldova

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoţilor din Republica Moldova,care s-a solidarizat cu partidele pro-ruse şi este gata să dea foc la ţară”, a declarat Maia Sandu, marți, în Parlamentul României, aceasta aflându-se într-o vizită în România.

Președinta Republicii Moldova a susținut un discurs la Conferința Internațională „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, organizată de Parlamentul României.

La Chișinău sunt proteste de mai bine de o lună. Tensiunile sociale sunt alimentate de teama că, la iarnă, țara va sta în întuneric și frig. Pe 31 octombrie, reprezentanții centralei electrice de la Cuciurgan au anunțat că vor opri livrările de energie.

„Riscăm să rămânem fără gaze şi electricitate. Cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70 - 75% din venituri”, a completa președintele Republicii Moldova.

Tariful la gaze a crescut de șase ori în ultimul an și este de două ori mai mare decât în România. De aceea Maia Sandu a venit pentru a doua oară în ultimele trei luni la București. În iulie, după ce Ucraina a sistat livrările de curent din cauza atacurilor rusești cu rachete, România anunța că va sprijini Moldova.

„Dacă au ajuns să nu mai aibă lumină, atunci, scuzați-mă, nu e problema noastră”, spunea, la acel moment, președintele rus Vladimir Putin.

O rachetă lansată de ruși a căzut pe teritoriul Republicii Moldova

Dincolo de amenințarea unei ierni grele, Republica Moldova se confruntă și cu amenințări directe. Luni, o rachetă lansată de ruși și doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova. Nu au existat victime, a transmis Ministerul de Interne de la Chișinău.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

„În această dimineață, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la hotar cu Ucraina.

La acest moment nu sunt înregistrate victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost distruse. În prezent, efective ale MAI au încercuit zona căderii rachetei, pentru a evita eventuale pericole, iar un grup de documentare se află la fața locului”, a transmis Ministerul de Interne de la Chisinău.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.