60% dintre români sunt speriați de grija facturilor. Cei mai mulți se tem că nu își vor putea plăti gazele și curentul din cauza scumpirilor. Un studiu arată la ce vor renunța pentru a putea trece cu bine peste această iarnă.

La ce vor renunța românii pentru a plăti facturile la curent și gaze

Un studiu publicat de Reveal Marketing Research arată că ponderea celor care cred că le va fi greu să își achite facturile la gaze și curent la iarnă se apropie de 60%. Jumătate dintre ei sunt îngrijorați că nu-și vor putea încălzi casele, iar 25% sunt preocupați de scumpirea produselor de bază, 13% de extinderea războiului din Ucraina și 5% de un nou val de infectări COVID-19.

Așa se ajunge la „soluția salvatoare”, aceea de a renunțat la ceva pentru a rămâne „în grafic”. Drept urmare, 50% declară că vor elimina produsele neesențiale, 48% vor să consume mai puțină energie, iar 42% se vor îmbrăca mai gros în casă.

Aproape o treime dintre români se pregătesc să oprească încălzirea în camerele neutilizate și să reducă temperatura la apă caldă. Deci nu e de mirare că doar 18% dintre români sunt optimiști, în timp ce 43% sunt pesimiști înainte de venirea iernii.

Recomandările experților pentru a reduce factura la gaze și curent la iarnă

Specialiștii spun că trebuie să setăm centrala pe 50-55 de grade Celsius, astfel apa va avea o temperatură optimă, de aproape 40 de grade Celsius. Termostatul trebuie setat pe 22-23 de grade Celsius.

În această perioadă, marii consumatori de energie electrică sunt electrocasnicele. Așa că frigiderul trebuie deschis rar și puțin, numai când punem sau scoatem mâncarea. Cât despre mașina de spălat, hainele trebuie spălate la temperatura indicată pe țesătură.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), susține că românii care trăiesc la bloc și depind de sistemul centralizat de termoficare vor ajunge să plătească facturi la energie cât salariul minim net pe un an întreg, după regularizările din februarie.

Citeste si:
Virgil Popescu: „Prețurile plafonate vor fi aplicate până în martie...
Virgil Popescu: „Noile...

„Vom realiza o simulare ce s-ar întâmpla în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatoare și boilere electrice pentru a se încălzi sau a-și prepara apă caldă menajeră, urmare a opririi sistemului de încălzire centrală.

La aceste costuri se vor adăuga regularizările care se vor face la energia electrică în februarie 2023 care va determina necesitatea de a achita suplimentar următoarele sume, datorită faptului că se va depăși în anul 2022 consumul mediu lunar de 300 kWh fapt ce va determina recalcularea tuturor facturilor cu prețul mediu din piață sau prețul din contract (presupunem prețul de 2,5 lei/kWh)”, a spus expertul.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Noiembrie 2022 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.