Un parlamentar UDMR a propus ca examenul auto pentru obținerea permisului de conducere să nu se mai dea în prezența unui polițist. Dacă inițiativa politicianului se va concretiza, orice șofer cu vechime de trei ani și un atestat s-ar putea transforma în examinator la traseu. O altă schimbare radicală ar permite ca testul de îndemânare auto să se desfășoare în prezența instructorului. Ministerul de Interne nu ar fi de acord cu proiectul.

Proiect examen auto: Fără polițiști la traseu

Un elev care a trecut cu bine de sală poate aștepta și două luni pentru a putea susține proba traseului, din lipsa de personal de examinare. Un parlamentar UDMR propune ca, alături de polițiști, să fie examinatori și șoferi cu cel puțin trei ani de experiență, care obțin un atestat în acest sens. O altă condiție este ca doritorii să nu desfășoare activități în cadrul unei școli de șoferi.

Mai clar, conform noilor propuneri UDMR, în dreapta elevului ar putea sta polițistul sau un examinator civil avizat care să îl înlocuiască. De asemenea, pe bancheta din spate ar putea sta instructorul auto. Dacă aleșii se pun de acord, proiectul ar putea intra în vigoare din data de 1 ianuarie 2024.

„E bine că instructorul este în maşină cu examinatorul, poliţist. Poate reuşim să scăpăm şi de chestiunea aceasta, să avem şi noi o societate civilă şi civilă punct. Poliţia doar să se ocupe de ridicatul permiselor şi de aplicarea legii că aşa e normal şi aşa e în toată lumea occidentală”, a declarat Ion Dedu, vicepreședinte Asociația Profesorilor și Instructorilor Auto.

În peste 20 de țări UE meseria de examinator auto poate fi practicată atât de civili, cât și de Poliția Rutieră. Totodată, există și o a treia propunere, anume examenul practic și cel teoretic să se poată susține în localități diferite.

„Deci, la ora actuală, condiţiile ca un poliţist de la rutieră să poată să fie examinator sunt următoarele: să aibă minim 23 de ani, să aibă permis de conducere categoria B de minim 3 ani de zile şi în această perioadă să nu se fi anulat permisul”, a explicat Benedek Zaharias, deputat UDMR.

„Dacă cineva dă examenul şi ia teoria: un student în Bucureşti, se duce acasă în Craiova, ca să dea acolo examenul practic, nu poate. Doar în condiţiile în care îşi ia dosarul, plăteşte din nou examenul, dă din nou teoria şi va fi programat la practică”, a completat deputatul UDMR.

Citeste si:
Carmen Grebenișan a avut nevoie de îngrijiri medicale. Faimoasei i...
Carmen Grebenișan a avut...

Sursele Observator susțin că Ministerul de Interne nu este de acord cu inițiativa și, cel mai probabil, va da aviz negativ.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Octombrie 2022 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.