Premierul Nicolae Ciucă a avut, miercuri, o întrevedere cu prim-ministrul sud-coreean Han Duck-soo. În acest context, demnitarul român a cerut sprijin pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și i-a adresat omologului său invitația de a face o vizită oficială în România, anul viitor.

Nicolae Ciucă, întrevedere cu prim-ministrul sud-coreean. Premierul român i-a cerut sprijin pentru aderarea României la OCDE

Conform unui comunicat de presă transmis de Guvern, întâlnirea a avut loc în marja vizitei pe care Nicolae Ciucă o efectuează la Tokyo, ambii oficiali fiind în Japonia cu prilejul funeraliilor de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe.

Principalul subiect de pe agenda întrevederii a vizat impulsionarea parteneriatului strategic în baza căruia funcţionează deja de mai mulţi ani relaţia dintre România şi Republica Coreea. O altă temă majoră abordată a fost securitatea globală, în contextul creat de agresiunea rusă asupra Ucrainei.

„I-am mulţumit omologului sud-coreean, Han Duck-soo, pentru buna colaborare dintre ţările noastre din perioada pandemiei şi i-am transmis dorinţa noastră de a dezvolta cadrul relaţiei bilaterale, inclusiv în domeniul apărării, Republica Coreea numărându-se printre partenerii globali ai NATO şi având în vedere importanţa strategică din punct de vedere geografic a ţărilor noastre şi provocările de securitate actuale din regiunea Marii Negre şi cele din zona Asia-Pacific. De asemenea, am apreciat interesul investitorilor sud-coreeni care au avut încredere în potenţialul României”, a declarat Ciucă, citat în comunicat.

Ciucă l-a invitat pe omologul său coreean într-o vizita oficială în România, anul viitor, când cele două ţări vor celebra 15 ani de colaborare în cadrul parteneriatului strategic.

Totodată, oficialul român a solicitat sprijin pentru aderarea României la OCDE. Pentru consolidarea relaţiilor economice bilaterale, premierul Ciucă a propus relansarea activităţii Comitetului pentru colaborare industrială şi organizarea unui forum de afaceri care să valorifice oportunităţile în domeniile producerii de energie verde, energie nucleară, tehnologia informaţiei, se mai arată în comunicatul Executivului.

La rândul său, prim-ministrul Republicii Coreea, Han Duck-soo, a apreciat relaţiile bilaterale şi contribuţia țării noastre la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO şi garantarea securităţii în regiune, completează sursa menționată.

Citeste si:
Ciucă, despre candidatura la prezidențiale: „Nu mă dau înapoi”
Ciucă, despre candidatura la...

Ciucă, întâlnire cu președintele Camerei Reprezentanților din Japonia

Premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu Hosoda Hiroyuki, președinte al Camerei Reprezentanților din Dieta Japoniei, în cadrul vizitei pe care o efectuează în această țară.

„Întâlnire foarte relevantă cu Hosoda Hiroyuki, preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din Dieta Japoniei, şi un prilej de a discuta perspectivele de ridicare a relaţiilor româno-japoneze la nivelul parteneriatului strategic pentru a materializa această iniţiativă a regretatului premier Shinzo Abe", a transmis Ciucă, miercuri, pe pagina de Twittter a Guvernului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi prim-ministrul Nicolae Ciucă se află, de luni până miercuri, în Japonia, unde participă la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe.

Citeste si:
Audi, BMW și Mercedes, amendate în Coreea de Sud pentru manipularea...
Audi, BMW și Mercedes,...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Septembrie 2022 - 02 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.