Școala a început de zece zile, însă autoritățile au fost prinse tot nepregătite. Licitațiile pentru lapte și corn încă nu s-au încheiat și nici firmele nu s-au îngrămădit să depună oferte, deoarece suma oferită de stat este prea mică, susțin acestea. În Gorj, totuși, s-a găsit o variantă pentru ca elevi să primească micul dejun la școală: s-au găsit furnizori pentru corn și mere. Pentru lapte, în schimb, procedura va fi reluată. Dar sunt și școlari care vor primi prima masă a zilei în bănci. Un primar a reușit să le dea pachete copiilor din banii economisiți anul trecut.

Elevii, fără corn și lapte. Un primar din Gorj a reușit ce nu au putut autoritățile: oferă pachete copiilor din banii economisiți anul trecut

Cei aproape 600 de elevi din comuna Turburea, din Gorj, primesc iaurt, mere și cornuri în fiecare săptămână, la școală. Dat fiind că programul național „Laptele și cornul” a fost implementat târziu în fiecare an, autoritățile au găsit singure rezolvarea.

„Ce facem acum este din economia banilor pe care i-am avut pe anul școlar 2021 - 2022, până în septembrie”, a declarat Ion Bîrcă, primar Turburea.

„Mergem la engros, primim certificate de calitate şi cumpărăturile le facem noi, primăria: asistentele comunitare, oamenii din primarie, Poliţie Locală”, a completat edilul.

Aproximativ 50 de mii de lei dă primăria, anual, pentru pachetele distribuite în școlile și grădinițele din localitate. Cheltuielile ar trebui să fie decontate de Consiliul Județean până la sfârșitul anului. În Gorj, mai sunt încă două primării care acționează la fel, iar restul de 67 de localități așteaptă ca problema să fie rezolvată la nivel județean.

Sumele prea mici: nici măcar un leu pentru o porție

Licitația a fost demarată din iunie, dar termenele au fost amânate din cauza prețurilor tot mai mari. După ce a fost mărită valoarea contractului, a început să crească interesul din partea a patru furnizori pentru corn și mere. Motivul? Sumele prea mici, adică nici măcar un leu pentru o porție.

„Pentru lapte de consum, produse lactate, săptămâna viitoare, reluăm procedura. Nu ştiu care sunt motivele. Poate preţul, dar avem obligaţia legală de a repeta procedura neavând nicio ofertă”, a transmis Cosmin Popescu, președinte CJ Gorj.

Citeste si:
Peste 540 de replici ale celor două cutremure din Gorj, patru doar...
Peste 540 de replici ale...

Programul Laptele și cornul

Cornul și laptele este un program introdus în școli de guvernul României începând cu anul 2002. Beneficiarii programului sunt copiii din grădinițe și din școli generale. Media beneficiarilor este de peste două milioane de copii anual.

În anul 2010, guvernul României a creat un program similar, „mere în școli”, prin care elevii din clasele 1-8 din învățământul de stat și privat primesc gratuit câte un fruct proaspăt zilnic, timp de 100 zile de școlarizare, în intervalul noiembrie-martie. Programul de încurajare a consumului de fructe în școli este parte a unui program european, finanțat în proporție de 75% din fonduri europene.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Septembrie 2022 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.