Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prim-vicepreşedinte PSD Gabriela Firea, a spus sâmbătă, la o reuniune în localitatea 2 Mai, că cheia unei guvernări este alocarea de fonduri pentru investiţii, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi măsuri sociale ţintite, unde situaţia socială este gravă, complexă şi nu poate fi rezolvată „cât ai bate din palme".

Gabriela Firea: Cheia unei guvernări - investiții, sprijinirea mediului de afaceri, măsuri sociale țintite

„Aceasta este cheia unei guvernări, aceasta este cea mai importantă misiune a oricărei guvernări, să încercăm să alocăm fonduri atât pentru investiţii, să sprijinim mediul de afaceri, cel care alimentează practic bugetul naţional şi creează locurile de muncă, dar acolo unde situaţia socială este atât de gravă, deci complexă şi care nu poate fi rezolvată cât ai bate din palme, să vii cu măsuri sociale ţintite", a afirmat Gabriela Firea, la Universitatea Europeană de Vară PES activists România, eveniment desfăşurat la Căminul Cultural din localitatea 2 Mai - comuna Limanu.

Gabriela Firea a marcat că în țara noastră sunt copii care nu pot merge la școală din cauza sărăciei în care sunt familiile lor, eforturile făcute de guverne pentru sprijinirea acestora fiind insuficiente.

„Trebuie să recunoaştem, sunt realităţi, copiii nu mai merg la şcoală nu pentru că nu vor ei, că nu au drag de carte sau nu pentru că nu ar dori părinţii, familia, ci pentru că sunt la limita sărăciei. Nu au resurse financiare pentru rechizite, pentru îmbrăcăminte, pentru transport acolo unde şcoala este departe. S-au făcut eforturi consistente, într-adevăr, din partea tuturor autorităţilor publice locale, pentru a sprijini aceste familii care supravieţuiesc de pe o zi pe alta.

S-au făcut, de asemenea, eforturi considerabile, în 30 de ani şi din partea guvernelor, dar se pare că nu îndeajuns. (...) Pachetul de proiecte pe care l-am amintit, Sprijin pentru România, precum şi primele măsuri sociale, cele pentru care de fapt am intrat la guvernare, a fost condiţia intrării PSD la guvernare", a spus ministrul Familiei.

Citeste si:
Cum influențează tehnologia echilibrul dintre viața profesională și...
Cum influențează tehnologia...

Conform acesteia, sprijinirea familiilor nevoiaşe nu trebuie considerată pomană electorală. „Când vom ajunge şi noi în România să nu mai considerăm sprijinul, suportul, dorinţa de incluziune ca fiind pomeni, eventual pomeni electorale? Când vom face diferenţa între o familie care are un membru care se duce în ziua de alocaţie la birt şi consumă banii de alocaţie pentru alcool - şi, repet, sunt astfel de familii şi societatea trebuie să izoleze astfel de cazuri şi autorităţile trebuie să ia măsuri - şi majoritatea celorlaltor familii care de fapt depun eforturi susţinute pentru a îngriji copiii. (...) Este o diferenţă enormă între cei mai mulţi copii din mediul rural şi majoritatea copiilor din mediul urban", a afirmat ministrul Familiei.

Citeste si:
Inflația și criptomonedele: cum pot fi protejate investițiile cu...
Inflația și criptomonedele:...

Aceasta a precizat că este „total de acord” cu „noua filosofie” de acordare a fondurilor din partea UE. „Avem astfel de programe incipiente la Ministerul Familiei, în care sumele nu mai merg ţintit la familie sub formă de voucher sau de bani, ci ... acel copil are nevoie de alimente mai sănătoase, mai bune, se asigură alimentele; (...) are nevoie de cărţi, de rechizite, se asigură acestea. Are nevoie de transport, casa nu este încălzită, se asigură încălzirea locuinţei (...). Aceasta cred că este o filosofie socială mult mai sănătoasă, de a merge ţintit la nevoile copilului, adolescentului, tânărului”, a spus Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a mai spus că există dezinteres din partea politicienilor privind realizarea acţiunilor concrete pentru sprijinirea tinerilor. „Uneori, am impresia că vorbesc degeaba, că pe lângă acele probleme mari, grave, energie, mediu înconjurător, care se discută în întâlnirile politice, când ridic şi eu mâna să discut despre copii şi tineri, fiecare se uită la telefon, ce mesaje a mai primit, emailuri. Nu înţeleg de ce lumea nu vibrează la aceste probleme, pentru că mi se par cele mai importante.

Citeste si:
Vremea caldă și investițiile în surse alternative au înfrânt...
Vremea caldă și investițiile...

Şi vă spun, am avut neplăcuta surpriză ca în 6-7 luni de guvernare să observ un mare dezinteres în ceea ce priveşte acţiunile concrete, practice. (...) Dar ceea ce pot să vă promit este că nu ne lăsăm şi nu vom considera niciodată sprijinul pentru o familie vulnerabilă ca fiind o pomană. Nu este o pomană, asta înseamnă Uniunea Europeană (...), trebuie să avem grijă de fiecare în parte, să nu lăsăm pe nimeni în urmă", a susţinut Gabriela Firea.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 August 2022 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.