Statul vrea să le ofere sprijin producătorilor de făină, mălai și ulei de floarea-soarelui. Aceștia vor primi bani pentru a-și acoperi din cheltuielile tot mai mari cauzate de creșterea costurilor materiei prime, a energiei și a combustibililor. Într-un final, schema de ajutor ar trebui să aducă prețuri mai mici la raft.

Producătorii de făină, ulei și mălai vor primi sprijin de la stat

În ultimul an, prețurile alimentelor de bază au crescut considerabil, confirmă datele oficiale. Uleiul este pe primul loc în topul scumpirilor, dar nici mălaiul sau făina nu sunt departe. Iar majorările continuă. De la o săptămână la alta se găsesc alte costuri la raft. Producătorii spun că nu au încotro decât să intre în spirala scumpirilor.

Statul s-a gândit să intervină și vrea să ofere sprijin producătorilor din industria de procesare a cerealelor și de fabricare a uleiurilor. Schema de ajutor constă în compensarea parţială a creșterii costurilor cu materia primă, energia şi combustibilii, suportate de operatorii economici.

Pentru a primi bani de la stat, operatorii economici trebuie să facă stocuri de cereale. Prin acest program, Guvernul vrea să dea 200 de milioane de euro. Cele mai mari sume vor ajunge la fabricile de morărit, anume 124 de milioane de euro. Pentru cei care produc mălai, în schimb, bugetul este de 10 milioane de euro, iar pentru producătorii de ulei e 66 de milioane de euro.

„Acest proiect ar trebui să vină cu condiţia ca procesatorul să cumpere marfă românească. Ar trebui să fie făcută o evaluare a fiecărui procesator care accesează aceste fonduri, pentru a vedea cât a procesat el în ultimii 3 ani şi dacă activitatea lui e bazată pe procesare sau mai mult pe vânzarea acestor stocuri”, a explicat Cezar Gheorghe, consultat pentru Clubul Fermierilor Români, expert analist pentru comerțul cerealelor, pentru Observator.

Măsura ar trebui să ducă la ieftinirea alimentelor. „Aceste măsuri se vor reflecta în prețul uleiului”, a transmis Ionuț Grama, reprezentant fabrică ulei.

„Ar fi binevenit şi pentru producătorii de făină şi, automat, pentru noi, dar şi pentru consumatorul final care ar putea să plătească un preţ mai mic pentru produsele de bază”, a declarat Maria Acristei, proprietar brutărie.

Citeste si:
Bogdan Aurescu, declarații la reuniunea în format G7+: „România va...
Bogdan Aurescu, declarații la...

Proiectul de ordonanță de urgență trebuie mai întâi să fie adoptat de Guvern pentru ca producătorii să primească aceste granturi.

Ce s-a scumpit cel mai mult în ultima perioadă

În topul scumpirilor se află gazele, prețul aproape dublându-se în ultimul an. Pe listă urmează uleiul, cartofii, făina și mălaiul. Și pentru combustibil plătim cu aproximativ 40% mai mult comparativ cu anul trecut, iar ouăle, zahărul, peștele și lactatele costă mai mult cu circa 15%.


  • gaze + 89%;

  • ulei +49%;

  • cartofi +42%;

  • făină +33%;

  • mălai +32%;

  • ouă +15%;

  • zahăr +15%;

  • carne +15%;

  • lactate +15%.

De precizat este că inflaţia nu reprezintă acelaşi lucru de la o ţară a alta. De pildă, infla­ţia din China este mult mai mică în comparaţie cu ce se întâmplă în restul lumii, dat fiind că acolo indicatorul este calculat după altă formulă. Bunurile şi serviciile au altă pondere în coşul de inflaţie a preţurilor de consum.

Citeste si:
Cât au ajuns să coste alimentele de bază în România. Rata inflației...
Cât au ajuns să coste...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 August 2022 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.