Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a cerut Avocatului Poporului să sesizeze instanţa de contencios constituţional în legătură cu neconstituţionalitatea Ordonanţei Guvernului nr. 16/2022 privind modificarea Codului fiscal. Grupul politic a reproșat faptul că actul normativ creează premisa unor discriminări între contribuabili.

Partidul AUR cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în cazul ordonanței privind modificarea Codului fiscal

„Modificările aduse regimului de impozitare a microîntreprinderilor creează premisa unor discriminări între contribuabili. De asemenea, ordonanţa conţine reglementări neconstituţionale care vizează situaţia angajaţilor cu contract de muncă cu timp parţial.

Concret, Guvernul a stabilit sarcini fiscale pentru angajaţii care lucrează part-time fără a ţine seama de veniturile lor efective. Într-o perioadă de crize suprapuse, să faci aşa ceva înseamnă o ticăloşie fără margini. Cerem Avocatului Poporului să intervină şi să sesizeze CCR", a declarat preşedintele AUR, George Simion, potrivit unui comunicat de presă.

La rândul său, șeful grupului AUR din Senat, Claudiu Târziu, a declarat că ordonanţa a fost adoptată într-o manieră care „doar mimează" legalitatea. „În ciuda faptului că reglementează un domeniu vital pentru societatea românească, mai exact politica fiscală a statului român, ordonanţa a fost adoptată într-o manieră care doar mimează legalitatea.

Astfel, ordonanţa are la bază o motivare incompletă, deoarece unele reglementări sunt lipsite de orice analiză de impact ori justificare, chestiune dublată de lipsa conformităţii obţinerii avizelor necesare pentru promovarea proiectului de act normativ, iar reglementările care sunt 'motivate' sunt lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate. Prin această ordonanţă scrisă pe genunchi, Guvernul Ciucă şi-a bătut joc de români", a susţinut Claudiu Târziu.

Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

Modificările aduse Codului fiscal

Impozite și taxe locale

Au fost introduse următoarele modificări în materie de impozite și taxe locale:

Introducerea unui nou mod de calcul al impozitului / taxei pe clădiri începând cu anul 2023

Potrivit noilor prevederi, în vederea determinării impozitului / taxei pe clădiri, se vor folosi următoarele cote minime de impozitare asupra valorii impozabile a clădirii:

a) 0,1% în cazul clădirilor rezidențiale;

b) 0,5% în cazul clădirilor nerezidențiale;

c) 0,4% în cazul clădirilor utilizate pentru activităţi din domeniul agricol.

Impozitul pe dividende

Se majorează, începând cu 1 ianuarie 2023, cota de impozitare a dividendelor distribuite/plătite între persoane juridice române, precum și pentru cele distribuite/plătite nerezidenților de la 5% la 8%.

Citeste si:
USR va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu rectifică...
USR va sesiza Comisia...

De asemenea, nu vor mai fi scutite de impozit dividendele distribuite/platite fondurilor de pensii administrate privat si/sau fondurilor de pensii facultative. Simetric, s-a eliminat scutirea de impozit si in cazul platilor de dividende platite catre fonduri de pensii nerezidente.

Cota de impozitare

Noul sistem de impozitare al microîntreprinderilor prevede o cota de impozit de 1% indiferent de numărul de salariați.

Impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți

Majorarea cotei de impozitare a dividendelor de la 5% la 8% începând cu 1 ianuarie 2023 este aplicabilă și în cazul dividendelor plătite către nerezidenți.

Modificari asupra veniturilor din salarii

Începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, se vor abrogă prevederile specifice aplicării scutirii de la plata impozitului pe veniturile din salarii obținute de angajații sezonieri, și anume, pentru angajații care aveau încheiate contracte cu angajatori ce erau plătitori de impozit specific.

Citeste si:
CCR: Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. A fost...
CCR: Legea pensiilor...

Pentru facilitățile specifice industriilor contructii, alimentară și agricolă se introduc următoarele modificări:

De pe 18 iulie 2022, cifra de afaceri de referință pentru aplicarea facilitaților specifice domeniului contructiilor se va calcula doar pentru anul în curs, eliminandu-se prevederea conform căreia facilitățile se puteau aplica și dacă în anul anterior era îndeplinită condiția de cifra de afaceri, fară a mai fi necesară validarea acesteia în cursul anului curent.

Începând cu veniturile aferente lunii august 2022 se reduce plafonul maxim al veniturilor din salarii și asimilate salariilor pentru care se aplică facilitățile specifice industriilor contructii, alimentară și agricolă de la 30.000 lei la 10.000 lei.

Din luna ianuarie a anului 2023, facilitățile se vor putea aplica doar pentru veniturile obținute în baza unui contract individual de muncă, eliminandu-se posibilitatea de a se acorda veniturilor obținute din alte forme contractuale.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Modificări privind activitățile independente

Reducerea de la 100.000 euro la 25.000 euro a plafonului pentru care persoanele care obțin venituri din activități independente determină venitul net pe bază de norme de venit.

Modificarea bazei de calcul al CAS (contribuția de asigurări sociale):

  • în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CAS o reprezintă nivelul de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară.
  • în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CAS o reprezintă nivelul de cel puțin 24 de salarii minime brute pe țară.

Venituri din chirii – În acest caz, a fost eliminată cota forfetară/deducerea de 40% utilizată la stabilirea venitului impozabil din chirii. În același timp a fost reintrodusă obligativitatea înregistrării la ANAF a contractului de chirie. Modificările intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.
Transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal – Aici s-a eliminat plafonul neimpozabil de 450.000 lei și modificarea cotei de impozit:

  1. 3% pentru proprietățile deținute o perioadă de până la 3 ani inclusiv;
  2. 1% pentru imobilele deținute o perioadă mai mare de 3 ani.

Modificarea intră în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Venituri din dividende – modificarea cotei de impozit de la 5% la 8% (se aplică veniturilor din dividende distribuite după data de 1 ianuarie 2023);
Venituri din jocuri de noroc – modificarea cotelor de impozit:

  1. 3% pana la 10.000 lei inclusiv;
  2. 300 + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000.
  3. 11.650 + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750
  • Modificarea se aplică veniturilor plătite începând cu 1 august 2022.

Modificări privind accizele

Pentru perioada 1.08.2022 – 31.12.2022, nivelul accizelor pentru produsele energetice va fi cel prevazut în Ordonanșă ajustat cu 14.27% (creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului 2021, față de perioada octombrie 2014 — septembrie 2015).

Pentru 2023, pentru unele categorii de produse energetice (benzină, motorină), nivelul prevazut în Ordonanță nu va fi actualizat cu cresterea prețurilor calculate în septembrie 2022. Totuși, în cazul în care nivelul accizei pentru 2023 prevăzut în Ordonanță va fi mai mic decat nivelul minim prevazut în legislația europeană, nivelul accizei va fi cel din legislația europeană.

Începand cu 01.08.2022, nivelul accizelor pentru băuturile alcoolice și pentru țigarete va crește cu aproximativ 5%, potrivit home.kpmg.ro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Iulie 2022 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.