Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunţat joi că își dă demisia din funcţie şi se retrage din Partidul Social Democrat.

Adrian Chesnoiu își dă demisia din funcția de ministru al Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a anunțat că se retrage din fucție. Totodată, oficialul le cere deputaţilor vot pentru ridicarea imunităţii parlamentare. Acesta afirmă că nu săvârşit nicio faptă de natură penală sau de corupţie şi și-a desfăşurat mereu cu integritate şi cu dedicare activitatea executivă. Ministrul a transmis un mesaj pe contul său de Facebook.

"În urma apariţiei în spaţiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii: le solicit tuturor deputaţilor din toate partidele vot pentru ridicarea imunităţii parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toţii egali în faţa legii şi vreau să am posibilitatea de a elimina orice potenţială suspiciune; mă retrag din funcţia de ministru - nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activităţii mele guvernamentale; de asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat! Vă mulţumesc tuturor celor care aveţi încredere în mine, în nevinovăţia mea şi în toate lucrurile bune pe care le-am făcut!", a scris Chesnoiu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unui comunicat transmis joi, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Camerei Deputaţilor ridicarea imunităţii pentru efectuarea urmăririi penale faţă de un deputat din Parlamentul României, la data faptelor şi în prezent având funcţia de ministru, pentru abuz în serviciu. Surse judiciare au menționat că în acest caz ar fi vorba despre ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

"În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al DNA, Crin Nicu Bologa, a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor şi în prezent având funcţia de ministru, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracţiuni)", se precizează într-un comunicat al DNA transmis joi AGERPRES.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

De ce este învinuit Adrian Chesnoiu

Cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie care face referire la efectuarea urmăririi penale la adresa persoanei respective are în vedere că în acest moment există aspecte din care ar rezulta suspiciunea că în perioada 9 februarie - 11 aprilie, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i transmită unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele pentru probele scrise ce urmau să fie susţinute la concursul pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene.

Subiectele în cauză ar fi ajuns într-un final la patru candidaţi „aleși” dintre care doar trei dintre aceștia au promovat concursurile respective în urma susţinerii probelor scrise şi orale, afirmă DNA.

Citeste si:
Petre Daea ar putea fi noul ministru al Agriculturii
Petre Daea ar putea fi noul...

"De menţionat este faptul că, la intervenţia directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidaţi, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze pe acesta în condiţiile în care nu obţinuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei", arată procurorii anticorupţie.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Iunie 2022 - 06 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.