Premierul Nicolae Ciucă a scris, vineri, pe contul personal de Facebook, că „în perioade de instabilitate nu este sănătos şi responsabil să te joci cu sistemul fiscal”. Președintele Partidului Național Liberal (PNL) a marcat că liberalii nu vor susține nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri. Prim-ministrul a menționat și că intrarea în vigoare a unor măsuri care pot cădea mai târziu testul la Curtea Constituțională a României (CCR) reprezintă daune plătite din bugetul statului.

Premierul Nicolae Ciucă a spus că „nu este sănătos și responsabil să te joci cu sistemul fiscal în perioade de instabilitate”

„Vedem cu toţii în această perioadă ştiri şi tot felul de declaraţii despre efectele crizei economice care se desfăşoară acum la nivel global. Sunt câteva precizări, ca să fie foarte clar despre ce discutăm şi să înţeleagă toată lumea: 1. Nu este sănătos şi responsabil să te joci cu sistemul fiscal în perioade de instabilitate. Riscăm să avem, într-un an sau doi, probleme de două ori mai mari decât avem astăzi.

Avem, în istorie, precedente de măsuri strâmbe, venite în momente prielnice unora din punct de vedere electoral, pentru care, mai târziu, au plătit tot românii. Avem aproximativ 96 de miliarde de euro alocaţi pentru dezvoltare şi misiunea de a direcţiona aceşti bani spre toate domeniile cheie, în mod inteligent. Altfel, ne vom trezi într-un colaps financiar de nereparat”, a notat prim-ministrul în mediul online.

El a precizat că intrarea în vigoare a unor măsuri care pot cădea ulterior testul la CCR înseamnă daune plătite din bugetul statului. „Nu ne permitem să greşim constituţional cu marile măsuri de reformă în domenii cheie, mai ales în cele cu impact bugetar. Să ne aducem aminte că legile referitoare la pensiile speciale ale judecătorilor sau ale parlamentarilor au fost declarate neconstituţionale de CCR. Fie pentru că ele contraveneau unor principii constituţionale ale independenţei justiţiei, fie că erau neclare, imprecise, impredictibile sau au fost adoptate fără respectarea procedurilor parlamentare constituţionale.

În domeniul fiscal, intrarea în vigoare a unor măsuri care pot cădea ulterior testul la CCR înseamnă daune plătite din bugetul statului. Există inechităţi? Da! Însă avem în PNRR stipulate foarte clar următoarele: reforma pensiilor (un sistem bazat pe contributivitate), precum şi reforma administraţiei publice şi a salariilor din sistemul public (un sistem bazat pe performanţă). Aşa vom repara lucrurile. De ce? Ca să şi producă efecte. Ca să şi funcţioneze pe termen lung", spune Ciucă.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

„Greșelile, în această perioadă, ne vor costa enorm”

De asemenea, oficialul a subliniat că PNL nu va susține nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri, fiind motorul vital al economiei. „Nu suntem de acord cu nicio viziune care pune azi poveri pe mediul de afaceri şi pe companii. Cum ne redresăm, dacă slăbim economia reală? Noi nu putem promova măsuri neconstituţionale, impozite peste noapte, taxe şi poveri pe companii şi mediul de afaceri. Greşelile, în această perioadă, ne vor costa enorm.

Iar noi, Partidul Naţional Liberal, ne asumăm măsurile luate şi înţelegem că trebuie să ne uităm la cum va arăta România în viitorul apropiat, cu reformele din PNRR începute, cu banii din PNRR activaţi în programe de sprijin şi dezvoltare a ţării. Nu ne uităm azi la sondaje, ci pe termen lung la societatea românească. Asta credem noi că înseamnă responsabilitate la guvernare", conchide premierul Nicolae Ciucă.

Citeste si:
România va participa la reconstrucția Ucrainei
România va participa la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Iunie 2022 - 08 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.