Mircea Geoană a vorbit despre planurile NATO în România. Secretarul general adjunct al NATO a marcat faptul că „suntem în a doua etapă a unui război foarte complex” și a menționat că țara noastră va primi același tip de garanții de securitate ca Belgia. Oficialul a amintit, de asemenea, că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va continua să ajute Ucraina cu sprijin militar, cât și cu sprijin umanitar și financiar.

Mircea Geoană a vorbit despre planurile NATO în România

„Intrăm într-o fază decisivă a acestui război, care are aproape 2 luni de zile şi este ceva mai necreştin decat să continui acest război în timpul sărbătorilor de Paşte. Suntem ortodocşi cu toţii: şi ruşii, şi ucrainenii şi noi. Nu cred că există ceva mai necreştinesc decât asta.

Suntem în a doua etapă a unui război foarte complex, în care vedem şi din partea Rusiei o schimbare de tactică, o schimbare de mod de abordare a acestui război. Sunt mai aproape de doctrina militară rusească, care foloseşte artilerie, bombardamente, lovituri în profunzime, pentru a pregăti un asalt terestru sau cu blindatele.

(...) Noi ne uităm cu foarte multă seriozitate la solicitarile ucrainenilor. Unele pot fi indeplinite, altele nu. Au cerut zonă de interdicţie aeriană. Nu am putut oferi pentru că însemna război între NATO şi Rusia”, a declarat Mircea Geoană la Observator.

România poate primi soldați ucraineni să se antreneze?

„Trebuie să se întrunească trei condiţii: Unu – să existe cerere. Doi – să existe ofertă. Şi trei – să existe momentul potrivit. Deci, în clipa de faţă, această tranziţie către antrenarea ucrainenilor pentru echipamente de tip occidental a inceput să se producă. Sunt câteva ţări care fac acest lucru fără să comunice public”, a explicat oficialul.

Cum ar fi interpretat acest gest de către Rusia?

„Federaţia Rusă este într-o situaţie în care şi-a consumat întreaga capacitate de luptă în acest război împotriva Ucrainei. (...) Au suferit pierderi masive.(...) Prezenţa NATO pe flancul estic, inclusiv în România este robustă astăzi. Devine mai robustă în fiecare zi, iar la SUMMIT-ul NATO de la Madrid, liderii vor adopta măsuri pe termen lung, în care securitatea României, a ţărilor de pe flancul estic vor fi garantate la un nivel mult mai înalt şi mult mai coerent decât o facem astăzi”, a continuat secretarul general adjunct NATO.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

România, același tip de garanții de securitate ca Belgia

„Federaţia Rusă, călcând în picioare angajamentele, inclusiv cu noi, practic, n-avem niciun fel de obligaţie pentru a respecta ce am discutat cu dânşii în 1997. În clipa de faţă, Rusia rămâne un jucător agresiv şi periculos. Ne luăm măsuri în consecinţă”, a mai spus el.

„Astăzi, un grup de luptă este undeva la peste 1000 de militari. Acest lucru este compus din contribuţiile benevole ale statelor aliate. În noua configuraţie, vor fi sub comanda directă a NATO. Vom avea coerenţă şi opţiuni. O descurajare perfectă împotriva oricărei ameninţări.”


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.