Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, promite autorizații de construire obținute de la un singur ghișeu și 5 zile pentru eliberarea unui certificat de urbanism. Oficialul susţine că a fost elaborat un singur cod legislativ pentru construcții, urbanism și amenajarea teritoriului, care va înlocui legile vechi de 30 de ani.

Ministrul Dezvoltării promite reducerea birocrației. Vrea un singur cod legislativ pentru construcții, care va înlocui legile vechi de 30 de ani

Proiectul este în transparență decizională. Acesta prevede procurarea autorizațiilor de construire de la un singur ghișeu într-un timp semnificativ mai scurt, reducându-se astfel și riscul ca un aviz să expire cât timp este așteptat un altul.

Ministrul asigură că prin noul cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor se renunță la cârpirea legilor. Așadar, din cele 10 legi care sunt acum în vigoare, 5 vor fi eliminare și 5 vor fi modificate.

De asemenea, o să fie și o platformă digitală care va eficientiza tot procesul. După perioada de dezbatere publică, proiectul va fi adoptat de Guvern și trimis Parlamentului. Dat fiind că este o măsură care face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Parlamentul trebuie să ia o hotărâre în prima parte a anului 2023.

„Reglementările vechi de mai multe decenii, stabilite prin zece legi diferite, nu mai sunt viabile. Au fost schimbate de mai multe ori pe an, în încercarea de a corela vechile legi cu realitatea contemporană, dar acest fapt a dus la instabilitate legislativă în acest domeniu.

Prin Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, vom renunța la «cârpirea» legilor în vigoare și vom adopta un singur act normativ, regândit eficient”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Aprilie 2022 - 03 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.