România devine una din primele ţări unde se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, marţi, la ceremonia de semnare a acordului de asociere joint venture între Uzina Mecanică Bucureşti (UMB) şi General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania) privind producţia de transportoare blindate Pirahna.
 

Declarațiile premierului

"Putem să vedem că se realizează primul joint venture consolidat între Uzina Mecanică Bucureşti şi GD Land System şi MOWAG. Este cât se poate de evident faptul că prin acest demers putem să constatăm un grad ridicat de încredere pe care partenerii noştri strategici îl acordă ţării noastre într-un context de securitate deosebit şi care se concretizează în transfer de tehnologie know-how în industria românească, în economia românească. Discutam cu cei care s-au implicat nemijlocit în acest proiect şi îmi spuneau că trebuie să reprezinte un moment de mândrie, nu numai pentru cele două companii, dar şi pentru noi, pentru faptul că România devine una din primele ţări unde se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne", a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a subliniat că valoarea obligaţiilor de compensare din cadrul acordului este de aproximativ 297 de milioane de euro, sumă din care, până acum, s-a realizat implementarea a aproximativ 55%-56%.

"Valoare ce este specifică primului contract subsecvent şi (...) urmează derularea celui de-al doilea contract subsecvent şi, desigur, demararea procesului pentru realizarea celorlalte 133 de transportoare", a declarat Ciucă.

El a subliniat că în domeniul producţiei de transportoare blindate de la UMB s-au făcut progrese importante care au ajutat la modernizarea tehnicii de luptă a Forţelor Armate române.

"Am avut timp înainte de începerea acestei festivităţi să merg împreună cu conducerea Uzinei Mecanice Bucureşti şi reprezentanţii GDELS să vedem ceea ce s-a realizat şi modul în care s-a integrat producţia de transportoare Pirahna în România. Ultima dată am fost aici în 2019. Pe linia de producţie erau două sau trei vehicule, astăzi linia este la capacitate maximă, şi, totodată, de atunci până acum, s-a reuşit livrarea a primelor 68 de transportoare. Două Batalioane de Infanterie din Forţele Terestre au acum tehnică modernă de luptă", a evidenţiat Ciucă.

Citeste si:
Nicolae Ciucă a discutat cu guvernatorul BNR despre amânarea ratelor
Nicolae Ciucă a discutat cu...

El a punctat şi importanţa contribuţiei altor companii private care activează în România la realizarea acestui proiect.

"Cred că este foarte important să subliniem că alături de UMB sunt şi alte companii private care contribuie efectiv la realizarea acestui produs. Considerăm că este important să spunem că Elmet şi-a realizat o capacitate la Măgurele, unde a reuşit să proiecteze şi să producă turela, trebuie să fie un motiv de bucurie şi de mândrie pentru noi. De asemenea, Pro Optica este furnizor de echipamente pentru întreg ansamblul transportorului. Sper să nu uit, CSR şi Interactiv care contribuie la tot ceea ce înseamnă partea de comunicaţii şi integrarea capabilităţilor de management a sistemului informatic. Acestea sunt elementele pe care noi ni le-am dorit şi pe care noi le vedem ca fiind ceea ce poate să reprezinte catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare româneşti", a declarat Ciucă.

Citeste si:
Elveţia a respins livrarea de muniţie autohtonă către Ucraina prin...
Elveţia a respins livrarea de...

Premierul a transmis şi un mesaj investitorilor din domeniu: "România are resursă umană, România are potenţial".

"Îi rugăm pe fiecare dintre cei cu care am stat de vorbă să înţeleagă că România are resursă umană, România are potenţial şi că România are voinţă pe care trebuie s-o valorificăm şi să o fructificăm în aşa fel încât să putem să ne aliniem la tot ceea ce înseamnă nevoia de standarde, aşa cum ni le-am asumat atunci când am devenit membri ai Alianţei Nord-Atlantice şi membri ai Uniunii Europene şi, desigur, aşa cum ne-am angajat în parteneriatele strategice pe care le-am semnat cu cei mai importanţi parteneri ai noştri. În final, doresc să le mulţumesc tuturor celor care au pus umărul şi s-au implicat în realizarea acestui proiect şi să îi asigur că Guvernul României susţine şi va continua să susţină astfel de iniţiative, de care cu toţii avem nevoie", a mai afirmat Ciucă.

Citeste si:
BMW prezintă noul M3 CS: 550 de cai putere și producție limitată
BMW prezintă noul M3 CS: 550...

La ceremonia de semnare au mai participat, între alţii, ministrul Economiei, Florin Spătaru, şi însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Martie 2022 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.