Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat vineri că a început procesul de organizare a consulatelor itinerante (mobile) în anul 2022, iar membrii comunităţilor de cetăţeni români pot transmite sugestii şi propuneri prin e-mail sau prin intermediul paginii de Facebook a misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.
 

Astfel, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, până la jumătatea lunii ianuarie 2022, reprezentanţii comunităţii româneşti, asociaţiile şi organizaţiile româneşti din străinătate pot transmite propuneri pentru organizarea unor consulate mobile în circumscripţia în care îşi au reşedinţa sau domiciliul solicitanţii de servicii consulare.

Potrivit MAE, procedura de organizare a consulatelor itinerante presupune planificarea unui calendar, după cum urmează: lansarea etapei de consultare publică; elaborarea unui calendar orientativ, pe baza sugestiilor făcute, care va cuprinde organizarea în anul 2022 a cel puţin două consulate itinerante; publicarea în consultare publică a acestuia timp de două săptămâni; ajustarea şi elaborarea unei forme finale a calendarului şi transmiterea lui către comunităţile de cetăţeni români, inclusiv prin intermediul canalelor online şi social media.

Consulatul itinerant (mobil) este o activitate cu caracter ocazional ce presupune deplasarea unei echipe consulare mobile într-o localitate unde se află o comunitate românească, aflată la distanţă faţă de un oficiu consular permanent, în vederea prestării de servicii consulare solicitate de membrii comunităţii respective. În cadrul acestor consulate itinerante (mobile) se poate procesa o gamă foarte variată de servicii consulare, precum acte notariale, documente de călătorie şi de stare civilă, obţinere de acte din România şi altele.

În cursul anului 2021 s-au desfăşurat 64 de consulate itinerante (mobile), fiind procesate aproximativ 15.000 de servicii consulare şi efectuate de 7 ori mai multe servicii consulare decât în cele 21 de consulate itinerante (mobile) desfăşurate pe parcursul anului 2020. AGERPRES

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Decembrie 2021 - 08 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.