Deputatul PNL Alexandru Muraru anunță că a sezisat Parchetul General și Poliția, după ce un protestatar AUR a desenat o svastică pe un steag al UE, în timpul protestelor de marți de la Parlament. „Este inacceptabil pentru statul român să tolereze aşa ceva şi insultător pentru memoria suferinţelor celor care şi-au pierdut viaţa în lagărele de concentrare ale Germaniei naziste şi puţinilor urmaşi ai acestora”, spune acesta. 

Un protestatar AUR a desenat o svastică pe steagul UE. Parchetul General a fost sesizat

„Simbolul nazist folosit de unii manifestanţi în cadrul protestului din faţa Parlamentului României, la care au luat parte şi demnitari ai grupului parlamentar AUR, reprezintă o infracţiune flagrantă care trebuie imediat investigată şi sancţionată ferm. Este inacceptabil pentru statul român să tolereze aşa ceva şi este, deopotrivă, insultător pentru memoria suferinţelor celor care şi-au pierdut viaţa în lagărele de concentrare ale Germaniei naziste şi puţinilor urmaşi ai acestora”, a transmis deputatul Alexandru Muraru, consilier onorific al premierului şi Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobie, într-un comunicat oficial.

Conform acestuia, „fotografia cu svastica desenată pe steagul Uniunii Europene de către un protestatar AUR reprezintă la Parlament un semnal de instigare la violenţă şi ură, care a prejudiciat grav imaginea României în cele mai cunoscute publicaţii din lume”.

Deputatul condamnă gestul

„Asemenea acte de vandalism nu pot rămâne nepedepsite, motiv pentru care, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Xenofobiei şi Antisemitismului am sesizat organele de urmărire penală, respectiv Poliţia Română şi Procurorul General, pe numele făptaşilor dar cu atât mai mult, al instigatorilor şi principalilor responsabili pentru astfel de conduite publice care încalcă flagrant Legea nr. 107/2006 pentru aprobarea OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”, completează Muraru.

Citeste si:
Protestul transportatorilor continuă. Manifestanții au spus că...
Protestul transportatorilor...

Reprezentantul premierului mai arată că „acest gest inacceptabil este o palmă dată memoriei milioanelor de victime ale regimului german nazist şi nu poate fi decât o consecinţă a derapajelor unei formaţiuni politice neolegionare, care a folosit tribuna Parlamentului ca portavoce a mesajelor admirative faţă de criminalii de război”.

„Expresiile extremiste ale unor reprezentanţi în Parlamentul României sunt inacceptabile în faţa opiniei publice, a persoanelor şi organizaţiilor care luptă pentru memoria victimelor Holocaustului. Acest comportament reprobabil din partea unor demnitari nu a făcut altceva decât să se materializeze în incidente publice de natură xenofobă. Degradarea şi tensionarea repetată a atmosferei din Parlament a creat acest context social, iar desenarea zvasticii este o consecinţă directă a politicii partidului extremist AUR.

Citeste si:
În biroul lui Arafat a fost găsit un microfon. Parchetul General...
În biroul lui Raed Arafat a...

Aşa cum am mai spus în repetate rânduri, ascensiunea acestei formaţiuni politice în Parlament a degradat încontinuu, masiv, discursul public şi a reluat o amplă operaţiune sistematică de punere în discuţie a faptelor istorice din anii 40, de elogiere a criminalilor de război, de relativizare a crimelor din timpul Holocaustului, de parodiere a simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului. Toate acestea reprezintă o escaladare fără precedent după anii 90”, e de părere acesta.

El afirmă că ”instituţiile abilitate trebuie să fie ferme şi să lucreze de urgenţă cu celeritate în cercetarea şi sancţionarea unor astfel de fapte antisociale şi ilegale, care produc grave prejudicii de imagine statului român”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Decembrie 2021 - 01 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.