Guvernul PNL-PSD-UDMR condus de Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament, cu 318 voturi. Pentru a trece, era nevoie de cel puțin 234 de voturi. „Vă rog să ne dați voie să mergem și să ne apucăm de treabă”, a spus premierul.

Guvernul Ciucă a trecut de Parlament

Guvernul Ciucă a primit oficial încrederea Parlamentului. E o fotografie importantă pentru a înțelege și care e raportul de forțe din Parlament. Guvernul Ciucă se bucură de 318 voturi. De cealaltă parte există 126 de voturi „împotrivă”, ce aparțin celor de la USR, AUR și liberalilor care au părăsit partidul, anume cei din tabăra lui Ludovic Orban. De acum, Guvernul Ciucă merge spre momentul depunerii jurământului, la Palatul Cotroceni. Mâine urmează o nouă ședință.

Primele declarații:

„S-a încheiat procedura de vot în Parlament pentru guvernul pe care îl conduc. A fost un moment în care am înțeles cu toții că este vorba de asumarea responsabilității; responsabilitate centrată pe cetățeanul român și pe liniile de efort la nivel guvernamental pentru a depăși situația de criză, a depăși iarna anilor 2021-2022 și să ne angajăm pentru tot ceea ce înseamnă asumările pentru dezvoltarea României.

În acest moment, elementele privind rectificarea bugetară și deficitul bugetar la finele anului 2021 urmează a fi dezbătute în ședința de mâine. După ce vom avea aceste elemente tehnice, putem vedea unde ne găsim. Ceea ce vă pot spune este faptul că nimeni nu trebuie să aibă vreo temere că nu sunt bani pentru plata pensiilor și a salariilor. Sunt asigurate fonduri pentru toate nevoile. Sunt elemente pe care le-am discutat cu ministrul Finanțelor și ministrul Sănătății.”

Fișa biografică a noului prim-ministru

Activitate profesională

Nicolae Ciucă a ocupat anumite funcții de ofițer în cadrul Brigăzii 2 Mecanizată „Rovine” și Batalionului 121 Cercetare. În perioada 1 ianuarie 2015 și 29 octombrie 2019 a ocupat funcția de Șef al Statutului Major al Apărării, înlocuindu-l pe generalul Ștefan Dănilă. Pe 28 octombrie 2019 a fost trecut în rezervă de către Klaus Iohannis.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Activitate politică

În perioada 7 decembrie 2020 - 23 decembrie 2020, acesta a ocupat funcția de premier interimar al României în urma demisiei lui Ludovic Orban. La finalul anului 2020, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, numele său a fost vehiculat ca posibilă propunere pentru funcția de premier. În final, Klaus Iohannis l-a propus pe Florin Cîțu pentru această funcție.

Din 4 noiembrie 2019 a exercitat funcția de ministru al Apărării Naționale, iar în 21 octombrie 2021 a fost propus de președintele României pentru funcția de premier. Și-a depus însă mandatul, constatând că nu poate primi o majoritate în Parlament. Pe 22 noiembrie, după negocieri între partidele PNL, PSD și UDMR, Klaus Iohannis l-a numit din nou pentru funcția de prim-ministru. În data de 25 noiembrie a primit votul de încredere din partea Parlamentului, preluând mandatul de premier cu 318 voturi.

Citeste si:
Ciucă, despre candidatura la prezidențiale: „Nu mă dau înapoi”
Ciucă, despre candidatura la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Noiembrie 2021 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.