Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că prima opţiune a Uniunii pentru formarea guvernului este refacerea coaliţiei cu USR, arătând că, în cazul unei majorităţi cu PSD, social-democraţii vor revendica funcţia de prim-ministru "pentru că aşa este logic din punct de vedere politic".
 

"Din punctul nostru de vedere, prima opţiune este să refacem coaliţia din decembrie anul trecut cu USR. (...) Asta însemna o guvernare de 56%, cu gruparea Orban, negociem şi cu Ludovic Orban, se pot face reformele necesare, fără reforma Constituţiei, şi trebuie să dai o perspectivă pentru anii 2024 - 2028, spunând că, indiferent cum se va întâmpla, ce rezultate vor fi în 2024, ambele partide vor încerca să formeze o majoritate şi prima opţiune, şi pentru PNL şi pentru USR, va fi o majoritate făcută împreună. Dar asta, este adevărat, şi cu o majoritate făcută şi cu PSD, PNL oricum ajunge vioara a doua într-un guvern cu PSD şi va fi într-o dificultate şi trebuie să dai o mână de ajutor şi PNL", a afirmat Kelemen Hunor, la RFI.

Liderul UDMR a spus că, în cazul în care PNL va decide să meargă în coaliţie cu PSD, trebuie discutat detaliat programul, pentru că "pe post de bunică în geam nu stă nimeni".

"Vă daţi seama: în varianta cu PSD, PNL, UDMR, minorităţile, în opoziţie rămân USR cu AUR şi de acolo perspectiva anilor care urmează fără o reformă constituţională este destul de interesantă. Noi am opta în prima variantă cu USR, dar nu depinde de noi şi PNL trebuie să spună cum doreşte şi ce doreşte. Noi am spus şi săptămâna trecută şi acum o lună de zile că asta ar fi prima variantă. Dacă mergem cu PSD, pe a doua variantă, este nevoie de timp pentru că trebuie discutat ce înseamnă fiecare punct de reformă constituţională, ce îşi asumă fiecare, trebuie detaliat programul pentru că altfel pe post de bunică în geam nu stă nimeni", a adăugat Kelemen Hunor.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

El a spus că nu ştie pe cine va nominaliza preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de prim-ministru, dar că PSD nu va merge la consultări fără o propunere de premier, pentru că "ştie ce înseamnă politica".

"Nu ştiu pe cine va nominaliza preşedintele Iohannis, dar trebuie să fim conştienţi că PSD nu va merge fără o propunere de premier, pentru că PSD ştie ce înseamnă politica, ştie ce înseamnă matematică. Preşedintele Iohannis nu va fi obligat să pună pe cineva de la PSD, dar costurile pentru PNL vor fi mai mari pe partea cealaltă. Din acest punct de vedere, trebuie să se uite fiecare, când face o analiză, la ce coaliţie, la ce majoritate vrea să se angajeze. Plus, ai fost vioara întâi în guvern, acum vei fi vioara a doua, cu oarecare instabilitate în partid, poţi să ai orice pretenţie, dar trebuie să fii conştient de consecinţe", a adăugat liderul UDMR.

Citeste si:
Surse: Ciucă a transmis că rotația premierilor se va face ca în...
Surse: Ciucă a transmis că...

Cât priveşte decizia liberalilor de flexibilizare a mandatului de negociere, Kelemen Hunor a spus că este binevenită schimbarea de atitudine.

"În condiţiile în care nu ai ajuns la susţinerea unui guvern minoritar trebuie să faci un pas în dreapta, în stânga, trebuie o soluţie în continuare şi din acest punct de vedere eu cred că este binevenită o schimbare de atitudine. Rămâne de văzut ce urmează azi, mâine, poimâine, ce majoritate se poate construi, pentru că sunt multe posibilităţi şi cu USR şi cu PSD, dar trebuie să vezi care este dezideratul, trebuie să dai o perspectivă mai lungă, mai consistentă indiferent în ce direcţie te duci, altfel nu se poate forma o majoritate stabilă, constructivă şi ne trezim peste 3, 4, 5 luni de zile cu aceleaşi probleme. Deci, dacă nu deschizi o perspectivă, nu dai o substanţă, acest lucru înseamnă inclusiv problema colaborării după 2024, e greu să faci un guvern stabil", a afirmat Kelemen Hunor.

Citeste si:
Senatul a votat legea pensiilor speciale. USR a protestat contra...
Senatul a votat legea...

Preşedintele UDMR a menţionat că, în cazul variantei cu USR, va fi o majoritate simplă, iar cu PSD va fi o majoritate confortabilă.

"Prima variantă ar fi cu USR, din punctul nostru de vedere, aşa cum am plecat la drum acum aproape un an de zile. Acest lucru înseamnă 52%, aproape 53% din Parlament, este o majoritate simplă, dacă adăugăm şi grupul Orban înseamnă 56%. Dacă mergi pe varianta PSD - PNL înseamnă 59%, aproape 60%, fără gruparea Orban, deci este o majoritate clară. Dacă adaugi şi UDMR şi minorităţile la o astfel de variantă ajungi la majoritate peste 65%, chiar aproape 70% cu minorităţile naţionale, este o majoritate confortabilă, dar, dacă nu dai un deziderat, o perspectivă, inclusiv amendarea Constituţiei, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziţia bunicii în ziua în care vine poştaşul să stea frumos în geam, ceea ce nu este de dorit", a explicat Kelemen Hunor, adăugând că, indiferent de variantă, "ostilităţile trebuie oprite". AGERPRES

Citeste si:
Cine va conduce Autoritatea Electorală Permanentă. Alegeri...
Cine va conduce Autoritatea...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Noiembrie 2021 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.