Dan Barna a primit, marţi, din partea comisiilor parlamentare de specialitate, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe.
 

S-au întrunit 20 de voturi "împotrivă", 11 voturi "pentru" şi 10 abţineri. Voturile au fost exprimate atât în sala de şedinţe, cât şi online.

"Am apreciat că au consumat timp să analizeze programul, ceea ce arată că au avut ce analiza, iar subiectele discutate chiar au fost relevante pentru politica externă a României", a afirmat ministrul desemnat la finalul audierilor.

În ceea ce priveşte şansele ca acest guvern propus de Dacian Cioloş să fie votat în Parlament, Barna a afirmat că "plenul este suveran, majoritatea se confirmă sau se infirmă în Parlament".

"Acest Cabinet va merge mâine în faţa plenului, ne vom susţine punctul de vedere şi vom vedea care va fi decizia Parlamentului în ansamblul său", a adăugat el.

Totodată, a vorbit despre eventuale negocieri pentru a continua coaliţia.

"Suntem total de acord să ne aşezăm la masa dialogului pentru a continua coaliţia. E o singură nuanţă - subiectul Florin Cîţu, pentru USR, este un subiect încheiat. Ca să fiu foarte clar: este un premier care nu mai are susţinerea politică a USR. În momentul în care avem alt premier şi putem discuta de o nouă susţinere politică în cadrul coaliţiei, evident, portiţa dinspre USR e foarte deschisă", a mai afirmat Barna.

În ceea ce priveşte formarea unui nou guvern, el a apreciat că "discutând realist, pe acte politice şi nu pe declaraţii la televizor, toate variantele sunt în picioare".

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlăţean, a apreciat la finalul discuţiilor că avizul a fost negativ "pentru că în primul rând acest capitol de politică externă, prezentat de domnul Barna ca fiind doar o sinteză, este probabil cel mai slab capitol de politică externă redactat şi prezentat Parlamentului României în aceşti 30 de ani".

Citeste si:
Barna: Președintele Iohannis „tace înțelept”, „mega-coaliția de la...
Barna: Președintele Iohannis...

"E la fel de slab ca programul de guvernare al Guvernului Cioloş din 2015. Sunt greşeli fundamentale acolo, sunt scăpări, capitole esenţiale de politică externă care nu există în această aşa-zisă foaie de sinteză (...). Nu există un cuvânt în capitolul de politică externă USR despre relaţia de parteneriat strategic cu Statele Unite", a afirmat Corlăţean.

El a adăugat că şi capitolul dedicat Republicii Moldova este "extrem de slab, cu o formulă de tip Soros, de patronare a Republicii Moldova, crearea unui fond pentru societatea civilă".

Corlăţean a spus că în audiere au existat "multe, multe alte chestiuni care inclusiv din audiere denotă o pregătire deficitară la nivelul USR-ului şi anumite aspecte care au fost prezentate de candidat au generat confuzie şi uimire în sală". AGERPRES

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Octombrie 2021 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.