Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru astăzi, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare pentru desemnarea candidatului în funcția de premier, după ce Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

Au început consultările la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea unui nou premier

UPDATE 16:30 UDMR participă la Cotroceni,cu delegația formată din preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras, la consultările pentru desemnarea unui nou premier. Din delegaţia UDMR fac parte.

UPDATE 15:06 Dacian Cioloș: „I-am spus că România trebuie guvernată, are nevoie de un Guvern cu majoritate parlamentară şi că USR are o propunere atât de măsuri imediate, cât şi de premier, în persoana preşedintelui USR, care e una foarte serioasă, că suntem gata să ne asumăm acest rol.

Ne-a confirmat că nu a primit nicio altă propunere de premier, că pare că partidele fug de această responsabilitate. Dl preşedinte ne-a spus că va analiza această propunere foarte serios. Decizia este la dânsul şi el ne va spune ce anume decide.”

UPDATE 14:00Am fost astăzi la Cotroceni şi i-am transmis preşedintelui că fără o majoritate consistentă în parlament nu se poate vorbi despre un guvern minoritar, indiferent al cărei formaţiuni politice. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori una pentru alegerile anticipate. Din punctul nostru de vedere, se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate. Nu credem că se va putea creiona o majoritate pentru un guvern stabil. Până atunci, am asigurat şi pe preşedinte că românii nu vor fi abandonaţi. Tot ceea ce nu poate face un guvern demis va fi preluat de Parlamentul României, iar PSD va lucra 24 de ore din 24 pentru asta.

Citeste si:
Iohannis a subliniat la consultările cu Biden importanța creării...
Iohannis a subliniat la...

UPDATE 13:20 Cîțu: „Nu am avansat o propunere de premier!”

UPDATE 13:12 Liberalii au fost o jumătate de oră la discuții.

UPDATE 12:39 PSD se pregătește de înfruntare și pleacă spre Cotroceni.

„Mergem din respect pentru instituția prezidențială”, a spus Marcel Ciolacu.

UPDATE 12:24 Dacian Cioloș se autopropune premier. USR se duce cu o listă de reforme la Iohannis.

„În şedinţa biroului naţional a fost decis în unanimitate ca echipa de negociere să îi prezinte preşedintelui Klaus Iohannis propunerea USR în persoana lui Dacian Cioloş. În absenţa unor propuneri clare, concrete ale partenerilor de coaliţie, noi suntem gata să venim şi cu o propunere de premier şi cu un program foarte clar asumat”, a declarat Dacian Cioloș într-o conferință de presă.

UPDATE 12:00 Delegaţia PNL, formată din Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Iulian Dumitrescu și Gheorghe Flutur, a început consultările la Palatul Cotroceni.

Citeste si:
INSCOP: Mai mult de jumătate dintre români preferă un candidat...
INSCOP: Mai mult de jumătate...

UDMR participă la consultări cu o delegație formată din cinci membri: Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras. În acest timp, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat la sosirea la sediul PSD, înaintea consultărilor cu Iohannis, că social-democrații nu vor susține un guvern minoritar PNL.

Acesta a mai transmis și că PSD va participa la consultările de la Palatul Cotroceni cu mandatul unui guvern de specialiști până în primăvara anului 2022, apoi să fie organizate alegeri anticipate. Din formațiunea numită, la întrevederea cu șeful statului vor participa Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Corneliu Ștefan, Ionuț Pucheanu și Corina Ene.

Programul consultărilor


  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);

  • Ora 13:00 – Partidul Social Democrat (PSD);

  • Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);

  • Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

  • Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

  • Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.
  • Citeste si:
    Ciolacu îi amenință pe liberali că își dă demisia
    Ciolacu îi amenință pe...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Octombrie 2021 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.