Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, în cadrul primei zile a segmentului la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), o întrevedere cu preşedintele Adunării Generale a ONU, Abdulla Shahid, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Maldive, iar cu această ocazie a avut loc un schimb de opinii asupra priorităţilor agendei politice a actualei sesiuni a Adunării Generale.

Potrivit unui comunicat MAE transmis AGERPRES, şeful diplomaţiei române a transmis preşedintelui Abdulla Shahid sprijinul României în vederea îndeplinirii priorităţilor mandatului său şi a subliniat că, din perspectiva intereselor sale naţionale, România este angajată în promovarea şi consolidarea multilateralismului eficient şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, centrate pe ONU.

Totodată, ministrul român a dat asigurări că România susţine abordarea multilaterală în contextul eforturilor pentru depăşirea crizei generate de pandemia de COVID-19 şi se pronunţă pentru cooperare internaţională ca parte a soluţiei, cu accent pe consolidarea rezilienţei statelor şi societăţilor.

În acest context, Aurescu a subliniat sprijinul acordat de România pentru eforturile de combatere a pandemiei, atât la nivel multilateral prin susţinerea platformei COVAX, cât şi prin donaţiile de vaccinuri efectuate către state din regiune, respectiv din alte zone geografice.

Ministrul Afacerilor Externe a evocat, de asemenea, eforturile României, în calitate de preşedinţie a Comunităţii Democraţiilor / CoD (2019-2022), pentru a sprijini consolidarea rezilienţei democraţiilor - de altfel aceasta fiind şi tema celei de-a 10-a reuniuni ministeriale a CoD, pe care o va prezida ministrul român de Externe la New York, în marja Adunării Generale ONU, pe data de 22 septembrie.

Cu acest prilej, i-a mulţumit preşedintelui Adunării Generale pentru că a acceptat să adreseze un mesaj în deschiderea reuniunii ministeriale.

Şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea unui efort colectiv inclusiv la nivelul instituţiilor ONU pentru abordarea eficientă şi găsirea de răspunsuri adecvate unor teme de interes major pentru statele ONU, cum ar fi schimbările climatice şi, drept consecinţă a acestora, creşterea nivelului mărilor şi oceanelor, care afectează însăşi existenţa unora dintre statele mici insulare. Din această perspectivă, Bogdan Aurescu a prezentat demersurile efectuate la nivelul Comisiei ONU de Drept Internaţional (CDI), în calitatea sa de membru al acestui organ subsidiar al Adunării Generale şi de co-preşedinte al Grupului de Studiu al CDI dedicat temei creşterii nivelului marilor şi oceanelor în relaţie cu dreptul internaţional. A arătat că aceste demersuri sunt de natură să contureze răspunsuri concrete unei probleme de interes major pentru peste o treime din statele lumii afectate direct de acest fenomen produs de schimbările climatice, respectiv pentru încă o treime din statele lumii indirect afectate.

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Preşedintele Adunării Generale a ONU a mulţumit oficialului român pentru sprijinul României în îndeplinirea obiectivelor de pe agenda sesiunii curente a Adunării Generale, apreciind implicarea activă a României în susţinerea multilateralismului eficient.

În acest context, el a arătat că va participa cu interes la deschiderea celei de a 10-a Conferinţe Ministeriale a CoD, care va fi găzduită de ministrul român la 22 septembrie, la New York, în format virtual, în marja săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale ONU.

În acest context a exprimat apreciere pentru rezultatele preşedinţiei române a CoD, precum şi pentru contribuţia sa în cadrul CDI.

De asemenea, cei doi înalţi oficiali au discutat despre modalităţile cele mai eficiente de implementare a echilibrului de gen în instituţiile naţionale şi la nivel ONU, respectiv pentru promovarea tinerilor, ministrul român de Externe exprimând susţinerea pentru iniţiativele în acest scop ale Preşedintelui Adunării Generale şi prezentând rezultatele bune obţinute în acest sens la nivelul MAE român. AGERPRES

Citeste si:
ONU condamnă încălcări ale dreptului internațional în Fâșia...
ONU condamnă încălcări ale...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Septembrie 2021 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.