Ministerul Afacerilor Externe (MAE) aduce "un omagiu pios" memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului şi subliniază că "suferinţele îndurate de romi în lagărele de concentrare şi exterminare naziste şi ale aliaţilor acestora, în timpul celui de Al II-lea Război Mondial, au fost, mult timp, necunoscute publicului larg, ceea ce a contribuit la perpetuarea prejudecăţilor care afectează această comunitate".

Pe 2 august se marchează Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen, stabilită prin lege, în 2020.

MAE reaminteşte, într-un comunicat de presă transmis luni, că, potrivit Raportului final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, au murit circa 11.000 de romi, dintre cei aproximativ 25.000 care au fost deportaţi de regimul Antonescu în Transnistria.

Ministerul de Externe subliniază că iniţiativele naţionale şi internaţionale de promovare a educaţiei, cercetării şi comemorării genocidului romilor trebuie susţinute, deoarece "în lipsa cunoaşterii istoriei Samudaripen prejudecăţile şi stigmatizarea membrilor comunităţii rome vor continua să se propage".

Totodată, MAE condamnă "cu fermitate" proliferarea "discursului instigator la ură îndreptat împotriva membrilor comunităţii rome, în special în mediul online".

La 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 de romi au fost ucişi în perioada Holocaustului, indică MAE.

Pentru a onora memoria victimelor, ziua de 2 august a fost declarată Ziua europeană de comemorare a genocidului romilor prin Rezoluţia Parlamentului European din 15 aprilie 2015.

Totodată, prin Legea nr. 124/2020, ziua de 2 august a fost instituită în plan naţional ca Zi naţională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor - Samudaripen. Cuvântul "samudaripen" înseamnă "ucidere în masă" în limba romani. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 August 2021 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.