Liviu Dragnea a fost eliberat din penitenciarul Rahova în 15 iulie. Decizia a aparținut judecătorilor de la Tribunalul Giurgiu, Adriana Pencea (fostă Filip) și Oița Ghiță, magistrați din fiefurile Liei Savonea și lui Lucian Netejoru.

Cine sunt magistrații din fiefurile Liei Savonea și lui Lucian Netejoru care i-au redat libertatea lui Liviu Dragnea

Adriana Pencea (fostă Filip) este președintele Tribunalului Giurgiu, care a fost numită de Secția pentru judecători a CSM în 2018 pentru un mandat de 3 ani, din 1 ianuarie 2019 până în 1 ianuarie 2022. Potrivit G4Media, comisiile de examinare pentru funcțiile de conducere au fost desemnate de Secția pentru judecători a CSM, au explicat mai mulți magistrați.

Secția pentru judecători a CSM este dominată de gruparea judecătoarei Lia Savotea, fostă șefă a CSM în anul 2019. În 2018, an în care Adriana Pencea a fost numită la șefia Tribunalului Giurgiu, lider CSM era judecătoarea Simona Marcu, soția avocatului Gil Vasile. Despre cel din urmă Riseproject a arătat în cadrul anchetei de presă „Valiza” că bărbatul a fost pe ștatul de plată al Tel Drum. Compania numită, au spus procurorii, este controlată de Liviu Dragnea.

Judecătoarea Adriana Pencea l-a eliberat din arest pe Sile Cămătaru, în noiembrie 2012. Aceasta a fost anchetată de DNA în urma unui denunț potrivit căruia ar fi primit suma de 100.000 de euro pentru eliberarea interlopului. Investigația nu a confirmat suspiciunile.

Judecătoarea Oiţa Ghiţă a fost delegată de Secţia pentru judecători a CSM în funcţia de preşedinte interimar al Secţiei Penale a Tribunalului Giurgiu timp de 6 luni, din 24 decembrie 2020 până la data de 24 iunie 2021. Ea a condus Secția penală a Tribunalului Giurgiu din luna decembrie a anului 2018 prin delegări succesive primite de la Secția pentru judecători a CSM.

Ghiță este cercetată disciplinar de Inspecția judiciară condusă de judecătorul Lucian Netejoru fiindcă ar fi încălcat dreptul la apărare al unei inculpate. Mai exact, judecătoarea ar fi judecat un termen al procesului fără să citeze inculpata și fără ca avocatul acesteia să fie înștiințat despre termenul de judecată.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Tribunalul Giurgiu este şi fieful actualului inspector şef al Inspecţiei judiciare, Lucian Netejoru. Bărbatul a fost numit în funcție de o comisie din care a făcut parte Lia Savonea. Netejoru a condus Tribunalul Giurgiu în perioada 2006 - 2015, când a câștigat primul mandat de inspector șef al Inspecției Judiciare.

Amănunte despre condamnarea fostului șef PSD

În iunie 2018, Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru fals intelectual. Fosta sa soție a scăpat cu o amendă de 1.000 de lei.

În dosar au fost 11 inculpați, iar magistrații au decis ca doi dintre ei să fie condamnați la închisoare cu executare, anume Dragnea și Alesu Floarea, cea care era atunci director la DGASPC. Condamnată la 3 ani, 7 luni și 20 de zile de carceră, femeia a fost eliberată condiționat în ianuarie 2021, după ce a executat două treimi din pedeapsă.

Citeste si:
Iohannis a semnat decretele de eliberare din funcţie a trei...
Iohannis a semnat decretele...

„Intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei – 23.09.2022 constituie termen de supraveghere pentru condamnată. Pune în vedere condamnatei dispoziţiile […] referitoare la conduita sa viitoare şi consecinţele la care se expune, dacă va mai comite infracţiuni pe durata termenului de supraveghere.
Citeşte întreaga ştire: Fosta șefă DGASPC Teleorman, eliberată condiționat în dosarul în care e condamnat Liviu Dragnea”, a transmis Judecătoria Ploiești.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Iulie 2021 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.