Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a subliniat luni că formaţiunea susţine în continuare listarea dosarului Roşiei Montană în patrimoniul UNESCO şi că va menţine acest punct de vedere şi în cadrul coaliţiei, chiar dacă va exista o propunere alternativă.

"USR PLUS îşi menţine poziţia foarte fermă. Beneficiul înregistrării şi protejarea zonei prin statut UNESCO este unul foarte important. El nu împiedică generaţiile următoare, la un anumit moment, să aibă exploatări acolo, dacă va fi necesar. În momentul de faţă, poziţia USR PLUS rămâne cea pe care am anunţat-o deja de ani de zile - care este una dintre resursele de naştere şi de renaştere a USR - respectiv listarea Roşia Montană ca monument UNESCO, în patrimoniul UNESCO, şi vom păstra această poziţie şi în cadrul discuţiilor din coaliţie, în cazul în care va exista, aşa cum înţelegem, şi o propunere alternativă", a spus Barna, la finalul şedinţei Biroului Naţional al USR PLUS.

Primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, şi senatorul PNL Ioan Bumb au pledat pe 22 iunie, în şedinţa Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO, pentru redefinirea perimetrului cultural din Roşia Montană, astfel încât activitatea economică de exploatare minieră să se poată desfăşura.

"Perimetrul cultural de la Roşia Montană se suprapune cu o licenţă minieră care produce efecte. Perimetrul, pe o circumferinţă de 2 km, se suprapune cu toată resursa de aur şi argint din Europa. (...) Trebuie să prindem ca atare, ce este cultură este cultură, ce este licenţă - zonă industrială. (...) Comunitatea locală din Roşia Montană este de acord cu includerea pe lista UNESCO a unor obiective bine stabilite, definite - monumente istorice, ale naturii, aşa cum au fost înainte de 2016 când a apărut perimetrul de 2 km. Trebuie să ne protejăm patrimonul (...) dar nu putem bloca această zonă. Se poate proteja patrimoniul şi se poate face şi minerit responsabil", a spus, la Parlament, Eugen Furdui. AGERPRES.


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Iunie 2021 - 03 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.