Marcel Ciolacu a vorbit despre problema natalității reduse din România, propunând trei măsuri care să stimuleze cuplurile tinere să aducă pe lume cât mai mulți copii.

PSD propune măsuri pentru creșterea natalității din România, considerând că este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă țara noastră în acest moment:

„Orice om politic responsabil din România este conştient de faptul că cea mai mare problemă pe care o are acum România, ca stat, ca neam, este de natură demografică : declinul populaţiei. Mai mult, declinul populaţiei şi îmbătrânirea ei duc la o problemă de viaţă şi de moarte pentru o economie: deficitul de forţă de muncă şi colapsul sistemelor de pensii. Singura soluţie pentru această problemă este stimularea natalităţii, în paralel cu combaterea migraţiei forţei de muncă”, spune Marcel Ciolacu.

Cu atât mai mult, faptul că românii aleg să plece în străinătate pentru a-și crește copiii ridică un semn de întrebare pentru Ciolacu. Acesta subliniază că este un lucru „foarte grav” și crede cu tărie că statul român trebuie să sprijine mai mult familiile tinere:

„Şi asta este foarte grav! Pe aceşti români trebuie să-i încurajăm să se întoarcă într-o ţară unde merită să trăiască, unde să-şi crească copii! Dar pentru asta şi ei, şi românii rămaşi în ţară, trebuie să beneficieze de un suport real din partea statului român”, adaugă social-democratul.

PSD propune un proiect cu trei măsuri pentru stimularea natalității

Astfel, Marcel Ciolacu a spus care sunt cele trei măsuri pe care dorește să le implementeze pentru a stimula creșterea natalității în România: creșterea alocațiilor, deduceri pentru salariații cu copii și acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învăţământul preşcolar, public şi privat, în creşe şi grădiniţe, incluzând prevederi speciale pentru familiile monoparentale şi pentru cele cu mai mult de trei copii.

Citeste si:
Plafonarea adaosului la alimentele de bază expiră în 2 zile. Marcel...
Plafonarea adaosului la...

„Am facut trei schimbări majore în abordarea noastră. Vrem să punem accentul pe servicii educaţionale şi de sănătate şi nu pe acordarea unor sume de bani. Din punctul meu de vedere, soluţia pentru natalitate nu ţine doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocaţiei. Sunt doar un punct de plecare. Familiile tinere au însă nevoie de servicii : de creşe moderne, de grădiniţe, şcoli şi atferschool-uri, de servicii de sănătate adecvate. Practic, mamele au nevoie de întreaga infrastructură de servicii sociale, de educaţie şi sănătate, după ce se termină concediul de maternitate.

În ceea ce priveşte voucherele pentru creşe şi grădiniţe acestea vor putea fi folosite, atât la stat, dar şi la privat. Dacă statul lasă mult de dorit în ceea ce priveşte creşterea infrastructurii, e normal să dăm o şansă mediului privat care se mişcă mai repede. Este necesară implementarea unor deduceri pentru salariaţi, în funcţie de numărul de copii. Este doar un prim pas. Tinerele familii trebuie sprijinite şi în ceea ce priveşte achiziţionarea unei locuinţe sau a uneia mai mari, trebuie ajutate pe perioada în care copilul este mic, inclusiv prin suspendări ale plăţii ratelor, bineînţeles, cu sprijinul statului”, mai spune Ciolacu.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Ciolacu: „Guvernele de dreapta sunt vinovate pentru problema natalității reduse”

PSD consideră că guvernele de dreapta sunt principalii vinovați pentru natalitatea redusă din România deoarece au abordat această problemă doar la nivel declarativ:

„Chiar şi preşedintele Iohannis a vorbit de la începutul primul.ui său mandat de proictul , dar nici acum , aproape de finalul celui de-al doilea mandat, nu e prezentat nimic concret. Mai mult, joaca guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR de-a uite alocaţia mărită, nu mai e alocaţia mărită, creşterea vârstei de pensionare (care apropo, din acest punct de vedere, creşterea vârstei de pensionare a viitoarelor bunici devine un obstacol pentru femeile care nu îşi pot permite bone), amânarea deducerilor din impozitul pe profit al cheltuilelilor cu educaţia timpurie, prin OUG 19/2021 s-au supendat aceste deduceri pana la data de 31 decembrie 2021, folosirea oportunităţii PNRR pentru sponsorizarea firmelor prietenilor de casă, şi mai puţin pentru creşterea infrastructurii de creşe, grădiniţe şi şcoli, creşterea alarmantă a împrumuturilor astfel încât astăzi, când vorbim, fiecare nou născut din România are deja de plată 2000 de euro în contul împrumuturilor lui Orban şi Cîţu... Toate acestea nu au condus la încurajarea tinerelor familii, ci dimpotrivă. S-a şi văzut ! În 2019 şi 2020 în România s-a născut cel mai mic număr de copii din ultimii 50 de ani”, menţionează preşedintele PSD.

Citeste si:
Bogdan Aurescu, declarații la reuniunea în format G7+: „România va...
Bogdan Aurescu, declarații la...

El precizează că proiectul legislativ privind sprijinirea familiilor cu copii este o primă iniţiativă a PSD, un prim set de măsuri, dintr-un Proiect mult mai amplu de stimulare a natalităţii, informează MediaFax.

„În planul mai larg pe care îl avem în ceea ce priveşte creşterea natalităţii, vrem să includem şi pachetul minim de servicii, precum şi stimulente pentru frecventarea scolii în vederea reducerii abandonului şcolar, sprijin pentru fertilizarea in vitro, reducerea vârstei de pensionare în funcţie de numărul de copii, acces la proiectele finanţate din fonduri europene şi pentru unităţile de învăţământ preuniversitar private şi înfiinţarea de after-school-uri, atât de către stat, cât şi stimularea entităţilor private pentru a face noi investiţii în domeniul educaţional”, a adăugat PSD.

Citeste si:
3 zodii care iubesc schimbările și alte 2 zodii care le urăsc
3 zodii care iubesc...

Despre autor:

Lorena Martin
 Lorena Marin este redactor de beauty și skincare. Ea s-a alăturat echipei 9AM de când se află pe băncile facultății. Tot atunci a început să colaboreze și cu publicația Kudica.ro. Tânăra este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, licențiată în publicitate, autoare a lucrării de diplomă „Particularități ale publicității make-up-ului contemporan”.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Iunie 2021 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.