Diana Ivanovici Șoșoacă este un avocat și om politic român. Și-a câștigat notorietatea și tracțiunea electorală rapid, în anul 2020, prin atitudinea sa și mesajele transmise către popor, reușind să depășească bătrâne figuri politice.

Diana Ivanovici Șoșoacă: Cine este și cum a câștigat inima multor români

Surprinzătoare a fost victoria partidului naționalist AUR în 2020, când a reușit să depășească la alegerile parlamentare de atunci pragul electoral de 5%. Mișcarea grupului politic a adus în scenă noi figuri în Parlament. Una dintre ele este avocata Diana Ivanovici Șoșoacă, ajunsă senator AUR de Iași. Aceasta a atins performanța de a deveni, în foarte scurt timp, o vedetă a Internetului.

Oficialul, născut în 13 noiembrie 1975 la București, și-a câștigat popularitatea după ce a publicat mai multe mesaje împotriva măsurilor de restricție COVID-19 pe site-uri de socializare precum Facebook. A fost membru al Alianței pentru Uniunea Românilor (AUR) și face parte din Senatul României pentru județul Iași din 21 decembrie 2020. Mai târziu, a început să activeze și în Parlamentul României. Despre acest fapt a declarat că nu a fost încântată, ci doar s-a conformat îndemnului soțului ei, Alexandru Stănilă.

În data de 10 februarie 2021 a fost exclusă din grupul politic AUR după ce Claudiu Târziu și Sorin Lavric, liderii partidului, i-au propus excluderea pentru că nu a urmat strategia taberei. Unul dintre momentele de „aur” pentru evoluția sa profesională l-a reprezentat un discurs ținut în octombrie, la Iași, după decizia impunerii de restricții cu prilejul pelerinajului de la Sfânta Parascheva.

„Cine e Iohannis, să ne spună nouă, poporul pe care și-a clădit puterea, să nu mergem la Iași, la Sfânta Paraschiva?/ I-am spus lui Orban: Arestează-mă, bă! Că nu mă oprești tu pe mine!”, sunt câteva dintre replicile senatoarei.

A fost la protestul minerilor din Lupeni

La două luni distanță de acest eveniment, Șoșoacă s-a remarcat la Constanța cu prilejul unui alt scandal similar, declanșat de combinația dintre restricțiile impuse de pandemie și sărbătoarea religioasă organizată de pelerinajul la peștera Sfântul Apostol Andrei. La acel moment, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a dat în judecată autoritățile din Constanța pentru a ridica restricțiile. „Îmi caut niște avocați serioși”, a afirmat capul bisericesc. Și a gâsit-o pe Șoșoacă, care l-a reprezentat în instanță, însă fără succes.

Citeste si:
Alți doi parlamentari au demisionat din grupul PNL, după Ludovic...
Alți doi parlamentari au...

Cel mai recent episod memorabil al senatoarei s-a desfășurat în urmă cu trei luni, când aceasta a descins la Lupeni cu minerii din Valea Jiului și a chemat poporul în stradă. Ortacii au stat multe zile în șir în subteran, în semn de protest față de autorități fiindcă nu le plătiseră salariile de multe săptămâni.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Iunie 2021 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.