Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la Bruxelles, unde urmează să participe la reuniunea Consiliului European, că se va implica în construcţia unor structuri care să susţină eforturile României în domeniul schimbărilor climatice.

„Lupta împotriva schimbărilor climatice se duce prin acţiuni concrete, pe termen mediu şi lung, acţiuni cu impact cuantificabil şi real. În acest sens, împreună cu Guvernul, vom elabora politici publice şi vom crea instrumente care să ducă la implementarea lor. N-avem nevoie de strategii nerealiste, făcute din pix, care să zacă într-un sertar. Trebuie să ne concentrăm pe propuneri şi strategii ambiţioase, dar realiste, pe care să le implementăm şi care să aibă ca afect creşterea calităţii vieţii oamenilor. Mă voi implica direct în iniţierea şi construcţia unor structuri care să susţină eforturile României în domeniul schimbărilor climatice", a declarat şeful statului.

El a amintit că România îşi asumă o ţintă europeană de atingere a neutralităţii din punctul de vedere al carbonului până în 2050 şi susţine reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.

„Este un gest de responsabilitate pe care suntem obligaţi să-l facem pentru sănătatea noastră şi a generaţiilor viitoare", a punctat Iohannis.

Şeful statului a vorbit şi despre nevoia de susţinere a autorităţilor locale.

„Ştim foarte bine că deciziile de la nivel central nu sunt suficiente şi nu sunt eficiente fără acţiuni concrete în plan local, iar dacă vrem rezultate, trebuie să ajutăm autorităţile locale. Împreună cu experţii, cu societatea civilă şi cu toţi actorii economici direct implicaţi în implementarea politicilor de mediu şi climă sunt convins că vom reuşi să facem din România un lider în domeniul schimbărilor climatice la nivel regional, european şi chiar internaţional", a arătat el.

Klaus Iohannis a precizat că acţiunea în domeniul schimbărilor climatice contribuie nu numai la un mediu mai curat, ci poate duce la dezvoltarea de sectoare economice noi - industriale, energetice, agricole, digitale.

Citeste si:
Iohannis: Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere
Klaus Iohannis, declarații la...

„Uniunea Europeană ne oferă finanţare pentru a crea şi stimula noi ramuri ale economiei sustenabilităţii prin programe precum Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Fondul de Modernizare, Fondul pentru Tranziţie Justă. Trebuie să profităm din plin de această oportunitate prin avansarea de proiecte adecvate şi mature, care vor asigura absorbţia de fonduri europene şi vor contribui la dezvoltarea sustenabilă a României", a afirmat şeful statului.

Iohannis a subliniat că, "pentru a trăi însă într-un mediu curat şi prietenos, pe care să-l lăsăm generaţiilor viitoare, este nevoie de noi toţi, autorităţi şi cetăţeni".

La reuniunea Consiliului European se intenţionează obţinerea unui acord cu privire la stabilirea unei noi ţinte, mai ambiţioase, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2030, de 'cel puţin 55%' comparativ cu anul 1990, menționează Agerpres.

Citeste si:
Fake news și schimbările climatice – la ce trebuie să fim atenți...
Fake news și schimbările...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Decembrie 2020 - 03 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.