Medicul Alexandru Rafila, candidat al PSD în alegerile parlamentare, a declarat marţi, la Ploieşti, că autorităţile din România au închis şcolile „când nu era cazul", copiii riscând să dezvolte probleme în procesul de dezvoltare psiho-social.

Nu am fost predictivi, am fost doar reactivi. Am închis şcolile când nu era cazul. Este foarte clară poziţia OMS privind menţinerea deschisă a şcolilor, măcar a şcolilor primare, pentru că aceşti copii, dacă au condiţii de învăţământ, şi şcolile am înţeles că au fost amenajate în acest sens, trebuie să primească copiii. Copiii noştri nu pot deveni nişte copii cu foarte serioase tare (...) în procesul de dezvoltare ca viitori adulţi din punct de vedere psiho-social. (...) Copiii trebuie să interacţioneze unii cu alţii, trebuie să interacţioneze cu cadrele didactice, nu putem ţine un copil în faţa unui ecran luni de zile pentru că ne e frică de ce s-ar putea întâmpla, pentru că nu ne pregătim sau pentru că negăm recomandările unor organizaţii internaţionale", a spus Rafila, într-o conferinţă de presă.

În context, candidatul PSD la Camera Deputaţilor a arătat că, din punctul său de vedere, cel puţin copiii din ciclul primar pot merge la cursuri, dând exemplul unor ţări din Uniunea Europeană care au menţinut şcolile deschise, deşi aveau de 2-3 ori mai multe cazuri de COVID-19 decât România raportat la populaţie.

De cele mai multe ori, specialiştii nu au fost consultaţi, au fost luate măsuri de natură politică, iar specialiştii au fost consultaţi atunci când măsurile politice coincideau cu punctul de vedere al specialiştilor. Ori, în momentul în care am un Comitet Naţional de Situaţii de Urgenţă care ia diverse hotărâri periodic, iar comitetul ştiinţific al CNSU nu s-a mai întrunit de circa două luni şi jumătate, vă întreb care e nota pe care aţi da-o dumneavoastră Guvernului într-o astfel de situaţie?", a mai declarat profesorul Alexandru Rafila.

Citeste si:
Val de infectări cu COVID-19 în România! Ce spune ministrul...
Val de infectări cu COVID-19...

Rafila: „A început chiar să scadă numărul de teste destul de mult”

Rafila a mai spus că numărul de teste a început să scadă „destul de mult" iar direcţiile de sănătate publică nu sunt „încurajate" să investigheze toate focarele epidemiologice.

S-a întâmplat un fenomen ciudat: brusc numărul de teste s-a stabilizat, între ghilimele. Am ajuns să testăm când aveam 10.000 de pacienţi infectaţi zilnic ca şi atunci când aveam 5.000 de pacienţi. Mai mult, astăzi am aflat cu surprindere că a început chiar să scadă numărul de teste destul de mult, a scăzut într-o singură zi cu 20%, astăzi am avut aproape 8.000 de cazuri, am avut doar 30.000 de teste, ceea ce este anormal, pentru că, de fapt, există un blocaj undeva. (...) Blocajul cred că este undeva în zona direcţiilor de sănătate publică, ce nu sunt încurajate să investigheze toate focarele epidemiologice, să identifice contacţii, să vadă dacă există cea mai mică simptomatologie care ar trebui să ducă la efectuarea unui test, pentru că toate ţările care au ajuns să controleze într-adevăr pandemia au făcut acest lucru: cu cât a crescut numărul de cazuri, a crescut testarea şi acest lucru a permis izolarea celor infectaţi şi oprirea transmiterii. Oprirea transmiterii doar prin măsuri nemedicale (...) nu este o soluţie, pentru că ea afectează, de multe ori, fundamentele societăţii. Sigur că într-o criză majoră iei măsuri extreme, nimeni nu spune lucrul ăsta, că nu se poate face, dar trebuie să fim raţionali şi să dezvoltăm acele zone ale sănătăţii publice care pot să ducă la controlul pandemiei", a spus Rafila într-o conferinţă de presă.

Citeste si:
Guvernul a aprobat noi criterii de ocupare a posturilor pentru...
Guvernul a aprobat noi...

În context, candidatul PSD la Camera Deputaţilor a arătat că hotărârea de guvern aflată în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătăţii care vizează mărirea veniturilor personalului medical creează „discriminări" în condiţiile în care îi exclude pe cei care lucrează în DSP-uri şi INSP.

Există o hotărâre de guvern aflată în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătăţi de mărire a veniturilor personalului medical în care sunt excluşi colegii de la INSP şi de la direcţii de sănătate publică. Dincolo de faptul că este inacceptabil, dacă ai nevoie de o armată care să acţioneze împotriva unei infecţii, cum este acest caz, nu trebuie să creezi discriminări între persoanele care sunt implicate în gestionarea acestei pandemii şi mie se pare că la nivelul Guvernului ar trebui să se reconsidere acest lucru, iar colegii care lucrează în direcţiile de sănătate publică, în INSP să fie încurajaţi inclusiv prin acordarea acestor stimulente materiale. La fel ca şi alt personal medical", a mai spus Rafila, potrivit Agerpres.

Citeste si:
CNSU a decis ca testele rapide de salivă să fie folosite în școli
CNSU a decis ca testele...

Despre autor:


Ultima actualizare: 24 Noiembrie 2020 - 06 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.