Politica 28 Mai 2020 13:20

Consiliul Suprem al Magistraturii a votat împotriva desființări Secției Speciale pentru Investigare a Magistraților.

Menținerea Secției Speciale a fost votată de CSM cu scorul de 10-8, alături de un vot nul. Votul nul a venit chiar de la procurorul general, Gabriela Scutea.

Pe de altă parte, Cătălin Predoiu, actual ministru al Justiției, a votat pentru desființarea SSIJ. Avizul dat de CSM în ceea ce privește desființarea Secției Speciale este unul consultativ, însă are puterea de a transmite un mesaj Parlamentului, unde proiectul va fi votat.

Gabriela Scutea are și o justificare pentru votul nul pe care l-a dat. Aceasta spune că ”desființarea SIIJ este o necesitate, însă modalitatea în care este formulată propunerea din punct de vedere tehnic necesită multe multe îmbunătățiri și trebuie să ne punem întrebarea dacă ne uităm la propunere în sine, faptul că ea este pe masa Parlamentului și dacă propunerile noastre, adică ceea ce ar putea însemna eventuale observații, vor fi sau nu admise în dezbaterile din Parlament”, conform g4media.ro.

Proiectul cu privire la desființarea Secției Speciale a fost depus la începutul acestei luni și a adunat peste 40 de semnături de la deputați și senatori USR. De asemenea, și Ana Birchall, deputat neafiliat și fost ministru al Justiției, a semnat acest proiect.

Conform celor de la USR, desființarea SSIJ este în linie cu cerințele GRECO, ale Comisiei Europene și ale Comisiei de la Veneția, însă relevante sunt și rezultatele din 2019 ale structurii. Aceasta a soluționat 417 dosare în 2019, iar 415 au fost clasate. În cazul celorlalte două dosare, a fost hotărâtă trimiterea în judecată a trei inculpați.

În paralel, USR arată că ”în aceeaşi perioadă, DNA a soluţionat 2.694 de dosare şi a dispus trimiterea în judecată în 235 de cauze, cuantumul prejudiciului reţinut în actele de inculpare fiind de circa 156,4 milioane euro.”

Citeste si:
Ciucă: „Există probabilitatea ca MCV-ul să fie ridicat”
Ciucă: „Există probabilitatea...

Despre autor:


Ultima actualizare: 28 Mai 2020 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.