În timp ce țara se confruntă cu pandemia de coronavirus, senatul a votat un proiect propus de Alina Gorghiu, care ar relaxa pedepsele penale.

Dacă noul proiect va trece și de Camera Deputaților, iar apoi va fi primulgat de Președinte, pedepsele pentru deținuți ar putea fi relaxate destul de mult. Astfel, există posibilitatea ca cei care au pedepse de până la 7 ani să le poată executa și acasă. De asemenea, apare și posibilitatea de a fi reținut doar în weekend.

Astfel, vor putea executa pedepsele penale acasă cei care se află într-una din aceste situații:


  • pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani

  • infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare

  • infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii

  • în raport de persoana infractorului, de conduită avută anterior săvârşirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă.

Închisoare doar în weekend

În proiectul de lege depus de Alina Gorghiu apare și conceptul de închisoare doar în weekend. Astfel, ”instanța poate dispune individualizarea mixtă a executării pedepsei închisorii: în timpul săptămânii la domiciliu, iar în weekend la penitenciar.”

Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, se arată indignată de acest proiect de lege. Într-o intervenție pentru RFI, aceasta a declarat că ”La DSP avem faxuri, dar vrem pușcăriași cu brățări acasă. Nu. Vă mai spun ceva. Ce facem cu copiii și cu anul școlar? Copiii aștia care sunt nevoiți să stea acasă în România și în alte părți. Ghinionul e că în România nu toți copiii au acces tehnologie ca să facă școală prin Zoom for meetings. Nu știu cum procedăm. Nu vrem să ne gândim mai departe ca banii ăștia, sutele astea de milioane, să fie pentru digitalizarea școlilor? Și copiii au drepturi, cred că ceva mai importante decât ale condamnațior.”


Despre autor:


Ultima actualizare: 3 Aprilie 2020 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.