Avocatul Poporului a sesizat la Curtea Constitutionala, vineri, prevederile OUG 26/2020 privind modificarea legislatiei alegerilor parlamentare, dar si unele masuri pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Senatul a respins aceasta ordonanta de urgenta, avand in calcul voturile de la PSD, UDMR, ALDE si PMP.

Potrivit unui comunicat de presa, ordonanta „incalca o serie de prevederi constitutionale si nu respecta recomandarile Comisiei de la Venetia in materie electorala”.

"Avocatul Poporului atrage atentia, intre altele, ca modalitatea de organizare a alegerilor pentru Parlamentul Romaniei nu poate fi legiferata pe calea ordonantei de urgenta, fiind impotriva intregii arhitecturi constitutionale (vointei Constituantei) ca modalitatea de alegere a organului ‘reprezentativ suprem al poporului roman’ sa fie data Guvernului prin delegare. Este important de spus ca, in domeniul electoral, competenta Guvernului este aceea de organizare a alegerilor si de reglementare normativa a masurilor care se impun in acest sens si nu de stabilire efectiva a sistemului electoral national, care reprezinta un drept suveran al Parlamentului. In plus, OUG 26/2020 este neconstitutionala, intrucat prevederile sale opereaza modificari in privinta drepturilor electorale, pentru care Constitutia interzice, in mod expres, efectuarea de modificari de ordin legislativ pe calea ordonantei de urgenta. Este necesar, asadar, ca modificarile reglementarilor sistemului electoral sa fie facute prin lege organica adoptata in cadrul dezbaterilor parlamentare", se arata in comunicat.

In cadrul sesizarii, Avocatul Poporului mentioneaza faptul ca modificarea legislatiei alegerilor parlamentare prin ordonanta de urgenta survine cu aproximativ 10 luni inaintea mandatului noului Parlament, potrivit g4media.ro.

"In consecinta, Avocatul Poporului observa faptul ca Guvernul nu respecta Codul bunelor practici in materie electorala, adoptat de Comisia de la Venetia, care recomanda, intre altele, modificarea sistemelor de scrutin cu cel putin un an inainte de alegeri. Pe de alta parte, din textul ordonantei reiese posibilitatea organizarii alegerilor parlamentare anticipate la aceeasi data cu alegerile locale generale in mod exceptional in anul 2020. In context, Avocatul Poporului mentioneaza ca legile trebuie sa reglementeze pentru viitor toate situatiile posibile care se pot ivi, fara a se limita la doar una dintre ele. Or, prevederea din actul normativ sus mentionat se refera doar la situatia anului 2020, nereglementand posibilitatea aplicarii ei si pentru alte situatii posibile viitoare, ulterioare anului 2020", sustine Avocatul Poporului.

Citeste si:
Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de...
Ciucă: OUG privind măsurile...

Conform sursei, in actul normativ exista prevederi care afecteaza dreptul de vot si dreptul de a fi ales.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.