Motiunea de cenzura intitulata "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democratiei romanesti", initiata de PSD, a fost adoptata, miercuri, de Parlament.

S-au inregistrat 261 de voturi "pentru" si 139 de voturi "impotriva".

"Potrivit prevederilor Constitutiei, motiunea de cenzura se adopta cu votul majoritatii, adica minim 233. Se constata ca a fost intrunita majoritatea voturilor necesare pentru a fi adoptata motiunea de cenzura. Guvernul Orban este demis", a anuntat deputatul PSD Lia Olguta Vasilescu, secretar al Camerei.

Motiunea de cenzura initiata de social-democrati a venit dupa ce, saptamana trecuta, Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului pe proiectul legii alegerilor primarilor in doua tururi de scrutin.

Constitutia precizeaza ca Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Insa, Executivul este demis daca, dupa asumarea raspunderii, se depune motiune de cenzura si aceasta este adoptata.

Odata ce motiunea de cenzura a trecut de Parlament, proiectul pe care Guvernul si-a angajat raspunderea nu se considera adoptat.

Potrivit articolului 110 alineat 2 din Legea fundamentala, Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate sau daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, ori este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile mai mult de 45 de zile. Guvernul al carui mandat a incetat potrivit alineatelor (1) si (2) indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern, potrivit Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.