Presedintele Klaus Iohannis a avut miercuri, in marja Forumului liderilor internationali dedicat Comemorarii Victimelor Holocaustului, o intrevedere cu liderul Aliantei "Albastru si Alb" din Israel, Benjamin Gantz, la solicitarea acestuia.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, seful statului a afirmat ca relatia dintre cele doua state este foarte buna si solida, fiind importanta dezvoltarea acesteia in continuare, inclusiv prin organizarea unei noi sedinte comune de Guvern, dar si prin stimularea pe mai departe a dimensiunii sale economice, care este in crestere.

Klaus Iohannis a aratat ca este onorat sa reprezinte tara noastra la Forumul organizat la Ierusalim si a prezentat hotararea si eforturile Romaniei in ceea ce priveste combaterea antisemitismului si intolerantei, avand un angajament sustinut in ceea ce priveste promovarea educatiei despre Holocaust, a valorilor tolerantei si nediscriminarii.

Seful statului a subliniat si "conexiunea existenta intre noul val de antisemitism din Europa si din lume si populismul practicat de unii politicieni, fiind necesara combaterea conjugata a acestor doua fenomene extrem de nocive pentru dezvoltarea societatilor noastre".

In acest context, presedintele Iohannis a mentionat necesitatea unor legislatii puternice pentru combaterea antisemitismului, dand exemplul cadrului normativ recent din Romania, precum si a unor politici responsabile, care sa promoveze valorile democratice.

Liderul Aliantei "Albastru si Alb" din Israel a evidentiat, la randul sau, stadiul excelent al relatiei bilaterale dintre cele doua tari, care are baze foarte solide, exprimand speranta aprofundarii acestora.

In acest context, cei doi oficiali au subliniat rolul deosebit al comunitatii evreiesti din Romania si al comunitatii evreilor originari din Romania din Israel pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale.

Liderul Aliantei "Albastru si Alb" din Israel a apreciat angajamentul Romaniei in combaterea antisemitismului, evocand si activitatea Presedintiei romane a IHRA, precum si abordarea presedintelui Klaus Iohannis privind importanta educatiei pentru dezvoltarea societatii.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Cei doi au discutat si despre cele mai noi evolutii din Orientul Mijlociu, cu accent asupra dosarului nuclear iranian si Procesului de Pace.

"Presedintele Klaus Iohannis a subliniat, in acest context, importanta ca Uniunea Europeana sa se implice mai mult si mai activ in regiune, precum si necesitatea stimularii dialogului politic pentru solutionarea durabila a acestor dosare complexe", potrivit Administratiei Prezidentiale, transmite Agerpres.

Presedintele Klaus Iohannis efectueaza, incepand de marti pana joi, o vizita in Israel. El s-a intalnit, marti, cu omologul sau israelian, Reuven Rivlin. Miercuri, seful statului urmeaza sa mai participe la dineul oficial oferit de presedintele Statului Israel in onoarea sefilor de delegatii prezenti la Forumul liderilor internationali dedicat Comemorarii Victimelor Holocaustului.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Joi, seful statului va participa la cea de-a V-a editie a Forumului liderilor internationali dedicat Comemorarii Victimelor Holocaustului si implinirii a 75 de ani de la eliberarea lagarului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau - "Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.