Fostul ministru al Apararii, Mihai Fifor, s-a prezentat, vineri, la DNA Timisoara, pentru audieri, in calitate de martor, in dosarul de coruptie de la vama Nadlac II. La sediul DNA Timisoara este asteptat si fostul ministru al Transporturilor, Razvan Cuc.

Potrivit unor surse judiciare, inaintea lui a intrat in audieri deputatul PSD Luminita Jivan, presedinte al PSD Caras Severin, in aceeasi calitate de martor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, marti, cererea procurorilor DNA de arestare preventiva a celor opt persoane retinute in dosarul de coruptie de la vama Nadlac II, dosar in care sunt cercetati si lideri ai PSD Arad.

Informatia a fost confirmata de avocatii inculpatilor la terminarea procesului.

Judecatorii au mai decis ca trei dintre inculpati sa fie plasati sub control judiciar.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata de DNA.

DNA a retinut opt persoane in acest dosar, respectiv Cristian Ilie Ispravnic - director general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Timisoara, consilier judetean si vicepresedinte al PSD Arad; Cristian Horgea - sef al Agentiei de Control si Incasare Nadlac II si vicepresedinte al PSD Arad; Anca Stoenescu - fosta sefa a Inspectoratului Scolar Judetean Arad.

De asemenea, au fost retinuti cinci angajati ai CNAIR, unii in punctul de lucru din Vama Nadlac II - Elisabeta Miutescu (angajata in cadrul Agentiei de Control si Incasari Nadlac II), Cristian Dima (angajat in cadrul Agentiei de Control si Incasari Nadlac II), Mircea Lucaciu (sef la Departamentul Venituri din cadrul DRDP) Timisoara), Patriciu Pascu (sef al Departamentului Juridic din cadrul DRDP Timisoara si vicepresedinte al PSD Arad), Vasile Baetan (inginer).

In acest dosar mai sunt cercetati penal deputatul Dorel Caprar - presedintele PSD Arad; deputatul PSD Florin Tripa si senatorul Ioan Narcis Chisalita.

DNA arata ca cercetarile s-au desfasurat pe doua paliere. In primul, procurorii au vizat "protectia" oferita de persoanele cu functii de conducere controlorilor de trafic, la locul de munca, in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 100 - 500 euro lunar.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

"In cadrul unor agentii de control si incasare situate in punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca functionarii care isi desfasoara activitatea sa incaseze de la transportatori, pe langa taxele legale si sume de bani cu titlu de mita, pentru a nu constata si aplica anumite sanctiuni acestora. Spre exemplu, pentru a oferi 'protectie', in perioada 2016 - noiembrie 2019, inculpata Miutescu Elisabeta ar fi pretins si primit de la o persoana avand functia de controlor de trafic (martor in cauza) suma totala de 19.300 de euro", precizeaza DNA.

In al doilea rand, procurorii au retinut "modalitatea in care se faceau angajarile in structurile locale ale Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, respectiv pe linie de partid si cu remiterea unor sume de bani".

"Astfel, in perioada iunie - noiembrie 2019, inculpatii Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian si suspectul Caprar Dorel Gheorghe si-ar fi folosit influenta conferita de calitatile lor de persoane cu functie de conducere intr-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe functiile de controlor trafic in cadrul DRDP Timisoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi. De mentionat este faptul ca posturile respective ar fi urmat sa fie ocupate numai dupa ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidatilor, urmand ca decizia finala sa ii apartina suspectului Caprar Dorel Gheorghe", sustin procurorii, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Ungaria, zguduită de 13 cutremur în mai puțin de 24 de ore
Ungaria, zguduită de 13...

Conform DNA, existau si situatii in care candidatilor care aveau sustinere politica nu li se mai pretindea si remiterea unor sume de bani.

"Distinct de folosirea influentei politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi sa fie ocupate prin fraudarea concursului in schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate intre 5.000 si 10.000 de euro de persoana; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi sa se ocupe in schimbul unor sume cuprinse intre 4.000 de euro si 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit intre timp sef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi sa fie ocupat in schimbul sumei de 4.000 de euro. In ceea ce-l priveste pe suspectul Caprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins si acceptat ca doua dintre posturi sa fie ocupate in schimbul sumei de cate 5.000 de euro fiecare, pretinzand ca banii sa fie remisi in mod direct la casieria organizatiei judetene de partid", arata comunicatul DNA.

Citeste si:
Fifor, despre bugetul de stat: „Este megaţeapa guvernării actuale”
Fifor: „Dacă acest buget...

De asemenea, cercetarile au mai stabilit ca sefi din cadrul DRDP Timisoara sau alte institutii locale sau regionale, sustinute de partid in acele functii, ar fi avut obligatia de a plati o taxa lunara la casieria organizatiei judetene de partid, cuantumul taxei raportandu-se la functia detinuta.

"Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu functii de conducere sustinute in acele functii de partid ar fi avut obligatia de a plati si alte sume de bani, raportat la necesitatile de moment si solicitarile persoanelor cu functii de conducere din partid, identificandu-se o asemenea situatie cand suspectul Caprar Dorel Gheorghe ar fi pretins si primit suma de 4.500 de lei de la inculpatii Horgea Cristian, Lucaciu Mircea si suspectul Munteanu Bogdan (cate 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegatii din Japonia. Intr-un context asemanator, inculpatii Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu-Mirel si suspectii Caprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin si Chisalita Ioan Narcis si-ar fi folosit influenta pentru numirea, cu incalcarea legii, in posturi de conducere (mentionate mai sus) a inculpatilor Lucaciu Mircea si Pascu Mirel si pentru angajarea inculpatului Baetan Alin", arata DNA.

Citeste si:
Conducerea DSP Neamț, acuzată de abuz. Răzvan Cuc a devoalat totul...
Conducerea DSP Neamț, acuzată...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.