Plenul reunit al Parlamentului se reuneste, luni, pentru votul de investire a Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban.

Sedinta incepe la ora 14,00.

Conform programului, premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta programul de guvernare si lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a increderii Parlamentului asupra Programului si a intregii liste a Guvernului.

Marti si miercuri, ministrii propusi in Cabinetul Orban au fost audiati in comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Astfel, Florin Citu - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finantelor Publice, Ion Stefan - propus pentru Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei si Violeta Alexandru - propusa la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale au primit aviz negative.

Cei care au primit vot favorabil in comisiile parlamentare sunt: Marcel Vela - propus pentru functia de ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Ciuca - propus pentru a ocupa functia de ministru al Apararii Nationale, Ioan Marcel Bolos - propus pentru functia de ministru al Fondurilor Europene, Victor Costache - propus pentru a ocupa functia de ministru al Sanatatii, Bogdan Gheorghiu - propus pentru functia de ministru al Culturii, Monica Anisie - propusa pentru a ocupa functia de ministru al Educatiei, Bogdan Aurescu - propus la Ministerul Afacerilor Externe, Catalin Predoiu - propus pentru Ministerul Justitiei, Lucian Bode - propus pentru functia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Virgil Popescu - propus pentru functia de ministru al Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Nechita Adrian Oros - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Costel Alexe - propus pentru functia de ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, Ionut Stroe - propus pentru a ocupa functia de ministru al Tineretului si Sportului.

La finalul audierilor, social-democratii i-au cerut premierului desemnat, Ludovic Orban, sa ii inlocuiasca de urgenta pe ministrii propusi care au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate. Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri ca pana acum candidatii pentru functia de ministru care nu au primit aviz favorabil in comisiile parlamentare au fost schimbati de catre premierul desemnat.

In replica, premierul desemnat, Ludovic Orban, a spus ca nu ii va retrage pe ministrii propusi care au primit aviz negativ.

"Sunt extrem de multumit de prestatia candidatilor PNL. S-au prezentat la inaltime. Trebuie sa readuc aminte ca nu a mai existat de mult un asemenea proces de audiere a candidatilor pentru functia de ministru, audieri care sa dureze trei ore, audieri pe parcursul carora sa se puna zeci de intrebari'', a aratat el.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

* Pentru ca Guvernul sa fie investit este nevoie de prezenta a cel putin 233 de parlamentari la sedinta si de intrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.

Ludovic Orban a declarat ca va fi asigurat cvorumul la sedinta Parlamentului

Vineri, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat ca va fi asigurat cvorumul la sedinta Parlamentului de luni in care se va vota investirea Guvernului.

"Pe langa cei 225 de parlamentari care sunt in grupurile care sustin investirea Guvernului, cu care am semnat acorduri sau am stabilit intelegeri, sunt inca 11 parlamentari cu care am discutat personal si mi-au confirmat intr-un procent destul de mare faptul ca vor fi prezenti la votul de investire a Guvernului", a afirmat Ludovic Orban.

Miercuri, el precizase ca negocierile vor fi continuate pana luni pentru a convinge cat mai multi parlamentari sa voteze noul executiv si pentru a preveni "eventuale absente sau dezertari".

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

"Cu siguranta vom avea discutii pana luni, la ora 14,00, si in timpul votului. Vom avea discutii in primul rand cu partenerii nostri. (...) Vom continua discutiile cu toti ceilalti parlamentari care nu au sustinut in comisii sau in activitate Guvernul, pentru a-i convinge ca Romania are nevoie de un guvern competent, legitim, care sa restabileasca echilibrul si sa refaca capacitatea administrativa a guvernului si a tuturor institutiilor guvernamentale. (...) In momentul de fata, nu ne lipsesc voturi. Sper sa obtinem cat mai multe voturi pana luni. (...) Eu am incredere ca vom avea majoritate luni in plen. Avem peste 233 de voturi. Vrem sa convingem in continuare ca sa prevenim eventuale absente sau dezertari, cum am mai avut in alte situatii", a spus miercuri Orban.

Saptamana trecuta, PNL a semnat acorduri politice de sustinere cu USR, ALDE, UDMR, iar, pe de alta parte, PSD si Pro Romania au anuntat ca parlamentarii acestor partide nu vor fi prezenti la sedinta si nu sustin Guvernul Orban.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Luni, presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a precizat ca PSD isi mentine decizia de a nu participa la sedinta de plen la investirea Guvernului Orban. "Luni (4 noiembrie - n.r.) parlamentarii PSD vor fi prezenti in Parlament, nu vom participa la sedinta pentru a asigura cvorumul, dar vom avea activitati la grup, vor fi la serviciu", a mai spus Ciolacu.

De asemenea, presedintele PSD, Viorica Dancila, a admis, sambata, ca ar putea fi si "tradatori" intre parlamentarii PSD, scrie Agerpres.

Ea a spus ca "tradatorii" din PSD care vor participa, luni, la votul din Parlament pentru Guvernul Orban, "a doua zi sa mearga in partidul 'foarfeca' si sa nu mai fie alaturi de social-democrati". "Nu vom fi prezenti in sala. Parlamentarii nu vor fi in sala (cei ai PSD - n.r.). Bineinteles ca sunt si tradatori, si am vazut, dar cum vor merge la vot, a doua zi sa mearga in partidul 'foarfeca' si sa nu mai fie alaturi de social-democrati, pentru ca este clar ca nu au niciun atasament pentru acest partid", a spus presedintele PSD.

Citeste si:
Ponta: „După alegeri o să spună că sunt multe cazuri și o să ne...
Ponta acuză Guvernul Orban:...

Potrivit configuratiei parlamentare, grupurile care au anuntat ca sustin Guvernul Orban au: PNL - 96 de membri, USR - 40 de membri, UDMR - 30 de membri, PMP - 13 membri si ALDE - 15 membri. Acestora li se adauga cea mai mare parte a deputatilor apartinand minoritatilor nationale - 16 din cei 17. Pe de alta parte, grupurile PSD au 201 membri, iar grupul Pro Romania - 29 de membri.

In plus, la Senat mai sunt 18 parlamentarii neafiliati, dintre care 13 apartin ALDE si PMP, iar restul de la Pro Romania. De asemenea, la Camera Deputatilor figureaza 6 parlamentari neafiliati, dintre care 3 sunt exclusi din ALDE pentru ca au ramas alaturi de Guvernul PSD, unul care a demisionat din PSD si a sustinut motiunea de cenzura, iar alti doi sunt fosti deputati USR.

Conform Constitutiei si regulamentului sedintelor comune ale Parlamentului, programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Votul este secret, cu bile. In toate cazurile in care Camera Deputatilor si Senatul, in sedinte comune, adopta legi, hotarari sau motiuni de cenzura, trebuie sa fie prezenti cel putin jumatate plus unu din membrii care compun cele doua Camere ale Parlamentului.

Avizul comisiilor la audierea ministrilor propusi este consultativ.

Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere se semneaza de presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului si se inainteaza de indata presedintelui Romaniei spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, ministrii si ceilalti membri ai Guvernului vor depune individual, in fata presedintelui Romaniei, juramantul, iar Guvernul in intregul sau si fiecare membru in parte isi exercita mandatul incepand de la data depunerii juramantului. In cazul neacordarii votului de incredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnatura presedintilor celor doua Camere, aduce de indata aceasta situatie la cunostinta Presedintelui Romaniei, in vederea desemnarii unui alt candidat pentru functia de prim-ministru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.