Politica 3 Iunie 2019 17:16
Incompetenta, coruptia si politizarea din sistemul fiscal trebuie eliminate, iar pe partea de administrare fiscala este necesara o schimbare radicala, sustine ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

"Contribuabilii trebuie sa beneficieze de toata asistenta disponibila, in vreme ce evazionistii ar trebui sa isi doreasca sa fi respectat legea la momentul la care acest lucru trebuia sa se intample. Meritocratia, transparenta si integritatea trebuie sa primeze la nivelul ANAF si trebuie obligatoriu eliminate incompetenta, coruptia, politizarea mai ales din sistemul fiscal", a declarat luni seful de la Finante, intr-o conferinta de presa.

Citeste si: Sefele de la ANAF si CNAS, demise din functie

Acesta a precizat, in context, ca noul sef al Fiscului, Mirela Calugareanu, este o persoana cu foarte mare experienta, "un fiscalist de exceptie" adaugand totodata ca pe partea de administrare fiscala este nevoie de o schimbare radicala. Potrivit ministrului de resort, una dintre primele masuri ar trebui sa fie folosirea unor termeni mai clari pe deciziile de impunere.

"Doamna presedinta (Mirela Calugareanu - n. r.) stie ca partea de administrare fiscala trebuie sa cunoasca o schimbare radicala. O imbunatatire radicala este necesara pentru toti contribuabilii, fie ca sunt persoane fizice, fie ca sunt persoane juridice, pornind chiar de la folosirea unor termeni mult mai clari pe deciziile de impunere. Sunt multi romani care nu stiu daca datoreaza sau daca au de recuperat bani de la stat. Acesta poate este un prim lucru cu care trebuie sa inceapa la ANAF. De asemenea, relatia dintre contribuabili si ANAF trebuie sa continue sa se imbunatateasca. Inca mai avem foarte multe de parcurs pana cand oamenii sa fie multumiti in acest sens. Ne dorim cu adevarat acel parteneriat de care vorbim de foarte multi ani de zile si, din pacate, au fost foarte multe sincope in acest sens", a afirmat Eugen Teodorovici.

Citeste si:
Bacșișul va fi impozitat cu 10% începând din 2023
Bacșișul va fi impozitat cu...

Ministrul Finantelor sustine ca noul presedinte al ANAF are tot sprijinul sau

"O asigur pe doamna presedinta de intregul meu sprijin. Are decizie libera si mana libera pentru a face sa se intample aceste lucruri. Nu va fi usor. Avem termen asumat, inca de acum doi ani, anul 2020 pentru finalizarea informatizarii. Vor fi etape intermediare care vor produce efecte pozitive in piata, dar ca termen final este 2020, un termen asumat", a adaugat el.

Mihaela Triculescu a fost inlocuita luni din functia de sef al Fiscului de Mirela Calugareanu, prin decizii ale premierului Viorica Dancila publicate in Monitorul Oficial, scrie Agerpres.

Triculescu a fost presedinte al ANAF din luna ianuarie a acestui an, cand l-a inlocuit in functie pe Ionut Misa.

Mirela Calugareanu a mai fost sef al Fiscului din iulie 2017 pana la numirea lui Ionut Misa pe acest post, in luna martie a anului trecut.

Citeste si:
Ciucă: „Nu este sănătos și responsabil să te joci cu sistemul fiscal”
Premierul Ciucă: „Nu este...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.