Eurodeputatii au votat joi, la Bruxelles, un proiect legislativ ce conditioneaza acordarea fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept si de combaterea eficienta a fraudelor si coruptiei, potrivit unui comunicat de presa al PE.

Conform proiectului legislativ, Comisia Europeana va fi insarcinata cu stabilirea ''deficientelor generalizate cu privire la statul de drept'' si va decide asupra masurilor respective, care ar putea include suspendarea platilor de la bugetul UE sau reducerea prefinantarii.

Decizia ar urma sa fie pusa in aplicare numai dupa aprobarea de catre Parlamentul European si Consiliu. De indata ce statul membru respectiv remediaza deficientele identificate de Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul UE pot debloca fondurile, informeaza Agerpres.

Comisia Europeana poate stabili ca statul de drept este amenintat daca sunt subminate una sau mai multe dintre urmatoarele:


  • functionarea adecvata a autoritatilor statului membru care implementeaza bugetul UE;

  • functionarea adecvata a autoritatilor ce realizeaza controlul financiar;

  • investigarea adecvata a fraudelor, inclusiv a fraudelor fiscale, a coruptiei si a altor incalcari ce afecteaza implementarea bugetului UE;

  • examinarea judiciara eficient de catre tribunale independente;

  • recuperarea fondurilor platite excesiv;

  • prevenirea si penalizarea evaziunii fiscale si a dublei impuneri;

  • cooperarea cu Oficiul European Antifrauda (OLAF) si, daca este cazul, cu Biroul Procurorului Public European (EPPO).


Pentru a ajuta Comisia Europeana, un panel de experti independenti in drept constitutional si probleme financiare, format din un expert desemnat de parlamentul national al fiecarui stat membru si cinci numiti de Parlamentul European, ar urma sa evalueze anual situatia in toate statele membre si sa elaboreze un raport anual asupra celor constatate.

In functie de amploarea deficientelor si de procedura de gestionare a bugetului, Comisia Europeana poate decide suspendarea angajamentelor, intreruperea termenelor de plata, reducerea prefinantarii sau/si suspendarea platilor.

Initial eurodeputatii au convenit in luna ianuarie mandatul de negociere al PE. Totusi, statele membre nu si-au convenit o pozitie comuna, astfel ca va va reveni Parlamentului European in noua legislatura sa negocieze forma finala a acestui proiect legislativ.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.