Nici factorul politic si nici alti factori, indiferent de natura interna sau externa, nu pot solicita inceperea sau oprirea unei anchete penale, a declarat miercuri ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

"In Romania, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei, atat fata de factorii interni, cat si fata de factorii externi. Exprim convingerea faptului ca CSM isi indeplineste aceasta obligatie constitutionala. Nici factorul politic si nici alti factori, indiferent de natura interna sau externa, nu pot solicita inceperea sau oprirea unei anchete penale, dupa cum nu pot solicita nici modul de solutionare a respectivei anchete", a precizat Toader, intr-o conferinta de presa la Ministerul Justitiei, potrivit Agerpres.

Guvernul Romaniei nu a interferat si nu interfereaza cu activitatea organelor de urmarire penala

"In recomandarile MCV se consacra, la nivel de principiu, faptul ca aceasta ingerinta nu este permisa in activitatea de infaptuire a justitiei, dar, personal, ca ministru al Justitiei, exprim convingerea ca recomandarea este in egala masura valabila si pentru emitentii ei. Guvernul Romaniei respecta pe deplin acest principiu. Nu a interferat si nu interfereaza cu activitatea organelor de urmarire penala, dupa cum nu a interferat si nu interfereaza nici cu activitatea instantelor de judecata de infaptuire a justitiei", a declarat Toader.

Ministrul a sustinut ca oficialii europeni si-au exprimat ingrijorari preventive, dar "cu un puternic potential electoral".

"De data recenta, cum vedeti si dumneavoastra vad si eu cum oficiali europeni isi exprima ingrijorari, dar ingrijorarile sunt exprimate cu caracter preventiv, insa, cu un puternic potential electoral. Ca ministru al Justitiei, formulez o simpla si respectuoasa solicitare pe care pe plan national am repetat-o de foarte multe ori si anume - sa ne cunoastem, sa ne respectam competentele, fie ele si partajate, sa ne respectam demnitatea si specificul national", a conchis ministrul Justitiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.