Premierul Viorica Dancila i-a transmis, luni, presedintelui Klaus Iohannis o scrisoare in care solicita din nou emiterea decretelor prezidentiale prin care Lia-Olguta Vasilescu sa fie numita in functia de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Mircea-Gheorghe Draghici - in functia de ministru al Transporturilor.

"Avand in vedere faptul ca cele doua propuneri respecta toate conditiile prevazute de Constitutia Romaniei, republicata, si de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidentiale prin care doamna Lia-Olguta Vasilescu sa fie numita in functia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si domnul Mircea-Gheorghe Draghici sa fie numit in functia de ministru al Transporturilor si, totodata, sa inceteze efectele decretului presedintelui Romaniei nr. 46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar si ale decretului presedintelui Romaniei nr. 47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar", se arata in scrisoarea premierului, potrivit Agerpres.

Ea mentioneaza ca in calitate de prim-ministru, in virtutea votului de incredere obtinut in Parlament, beneficiaza de dreptul exclusiv de apreciere si de alegere a persoanelor propuse a face parte din echipa guvernamentala pe care o conduce.

"In mod evident, propunerile formulate trebuie sa indeplineasca conditiile de legalitate, astfel cum sunt prevazute in art. 2 al Legii nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, cu modificarile si completarile ulterioare. Sistemul constitutional din Romania a consacrat caracterul bicefal al puterii executive, iar practica Curtii Constitutionale a Romaniei a stabilit principiul cooperarii si colaborarii loiale intre autoritatile statului pe calea interpretarii coroborate a normelor constitutionale ale art. 1 alin. (3) si (4) referitoare la valorile supreme ale statului roman si la principiul echilibrului puterilor in stat. (...) Din pacate, in prezent, in pofida tuturor eforturilor facute si a deschiderii manifestate, ne-am confruntat cu refuzul dumneavoastra expres de a numi persoanele nominalizate in functia de ministru, initial fara un motiv clar exprimat sau pe baza unor aprecieri generale, nefundamentate si apoi pe motivul neindeplinirii conditiilor de legalitate in legatura cu aceste propuneri", spune premierul in scrisoarea sa.

Dancila, dupa ce Iohannis a refuzat sa propuna ministrii propusi de ea: Insistenta dumneavoastra este fara precedent

Dancila adauga ca este de neconceput ca un prim-ministru sa propuna presedintelui Romaniei pentru a fi numite in functia de membru al Guvernului persoane care nu indeplinesc cerintele exprese ale Legii 90/2001 si ca propunerile pe care le reitereaza de doua luni se refera la persoane cu o experienta si o probitate netagaduite, capabile sa exercite inaltele demnitati pentru care sunt nominalizate, cu atat mai mult cu cat una dintre nominalizari se refera la o persoana care a mai indeplinit functia de membru al Guvernului.
Citeste si:
Cum a aflat fiul Vioricăi Dăncilă că a fost adoptat. A fost...
Cum a aflat fiul Vioricăi...

"Insistenta dumneavoastra in a se atasa unui inscris intre prim-ministrul Romaniei si presedintele tarii acte care sa probeze respectarea cerintelor de legalitate este fara precedent in practica raporturilor constitutionale intre autoritatile puterii executive si creeaza premisele pentru ducerea in derizoriu a unor prerogative si raporturi constitutionale. Este foarte important de mentionat faptul ca verificarea indeplinirii conditiilor de legalitate ale celor doua nominalizari a fost efectuata de catre secretarul general al Guvernului, prealabil inaintarii propunerilor respective catre Administratia Prezidentiala", afirma premierul.

Ea mentioneaza ca, desi nu este prevazuta o obligatie legala in acest sens in Constitutia si in legile organice, anexeaza toate inscrisurile necesare privind indeplinirea conditiilor de legalitate pentru cele doua nominalizari: pentru Olguta Vasilescu copie legalizata dupa cartea de identitate, declaratie pe proprie raspundere, autentificata, privind exercitiul deplin al drepturilor electorale si inexistenta cazurilor de incompatibilitate, certificat de cazier judiciar legalizat, declaratie pe proprie raspundere, autentificata, privind neapartenenta la structurile fostei Securitati, CV actualizat, cu semnatura olografa. Pentru Mircea Draghici au fost anexate aceleasi documente, dar si adeverinta emisa de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Citeste si:
Audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile...
Audierile miniștrilor din...

Joia trecuta, seful statului i-a transmis premierului Dancila ca cele doua propuneri, in continuare, nu fac dovada indeplinirii conditiilor de legalitate, astfel incat sa li se poata da curs.

El i-a transmis o scrisoare premierului Dancila ca urmare a adresei acesteia din 10 ianuarie, prin care a reiterat propunerea de numire in functia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a Liei-Olguta Vasilescu, respectiv de numire in functia de ministru al Transporturilor a lui Mircea-Gheorghe Draghici.

Seful statului sustinea ca premierul si-a asumat prin aceasta adresa indeplinirea tuturor conditiilor de legalitate de catre persoanele propuse.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.