Liberalii solicita abrogarea de urgenta a OUG 114 privind masurile fiscale, a afirmat, miercuri, presedintele PNL, Ludovic Orban.
"Rezultatul OUG 114/2018 va fi catastrofal pentru sistemul energetic romanesc. In cazul in care termocentralele Complexului Energetic Oltenia (...) se opresc, exista riscul de intrare in colaps, iar stocurile de carbune mai ajung pentru cateva zile, conform informatiilor pe care le avem de acolo. Aplicarea noii taxe pe cifra de afaceri afecteaza Complexul Energetic Oltenia, pentru ca daca nu s-ar fi aplicat aceasta taxa si-ar fi permis o majorare a salariilor cu aproximativ 20% pentru angajatii aflati in greva. Criza este provocata de niste reglementari stupide, fara nicio fundamentare economica, facute de niste oameni care nu au niciun fel de experienta in niciunul dintre domeniile in care s-au introdus noile taxe, care nu au la baza niciun fel de studiu de impact si care risca sa arunce in aer atat piata financiar-bancara, cat si piata energetica, piata comunicatiilor si sa puna in pericol pensiile private contribuabililor romani la Pilonul II de pensii. Solicitam abrogarea de urgenta a OUG 114/2018 si consideram ca in cazul sesiunii extraordinare, pe langa modificarea de urgenta sau abrogarea legii privind recursul compensatoriu, este necesara adoptarea de urgenta a unei legi de respingere a OUG 114", a declarat Orban, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

El a sustinut ca sistemul energetic romanesc este in prag de colaps

"Exista riscul de black out, adica de pana de curent generalizata. Guvernul PSD-ALDE risca sa lase Romania in bezna din foarte multe motive, in primul rand pentru ca a jefuit in tot cursul anului 2018 companiile de stat, dintre care multe companii sunt in domeniul energetic, lasandu-le fara banii necesari pentru efectuarea investitiilor si fara banii necesari pentru asigurarea mentenantei infrastructurii critice, in special pentru Transelectrica si pentru Transgaz. Preturile la energie au luat-o razna. (...) Pretul in Romania la energie electrica a ajuns aproape dublu fata de pretul la energie electrica pe pietele din jurul nostru. Romania a ajuns sa importe energie (...) datorita scaderii productiei de energie si datorita faptului ca multi operatori economici prefera sa cumpere energie din alte tari", a spus Orban.

Orban a afirmat ca OUG 114 a provocat un soc in Romania

"Situatia de criza atat pe piata energiei electrice, cat si pe piata gazului a fost provocata in exclusivitate de deciziile guvernamentale. OUG 114 (...) a provocat un soc pe piata energiei si nu numai, ci si pe piata financiar-bancara. (...) Companiile din energie au pierdut aproape 10 procente din valoarea lor de pe bursa. La marea majoritate a acestor companii actionarul majoritar e statul. Mai bine zis, statul a pierdut de pe urma deciziilor tembele ale Guvernului. Pierzand statul, evident ca pierde fiecare cetatean. (...) Avocatul Poporului nici pana astazi nu ne-a dat un raspuns, refuzand sa atace la CCR OUG 114. Foarte multe companii din energie isi vor pierde profitabilitatea si multe dintre ele vor intra pe pierdere si singura solutie pentru a-si mentine profitabilitatea va fi solutia, daca le va fi permisa, (...) sa creasca tarifele. Asta se va duce spre o crestere a pretului catre consumatorul final", a spus Orban.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.