Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca recomandarile din MCV sunt luate in considerare, dar nu reprezinta o parte dintr-o conventie sau tratat.

"Am declarat si repet ca, sigur, luam in considerare recomandarile. Sigur, recomandarea nu este precum a zis cineva, ca este din conventii si tratate internationale, prin prisma lui 148 (Articolul 148 din Constitutie - Integrarea in Uniunea Europeana -n.red.) ", a subliniat Toader, potrivit Ziare.com.

Precizarile vin dupa ce mai multi specialisti in drept si magistrati au aratat ca recomandarile formulate in cadrul raportului MCV nu au caracter optional pentru Romania. In plus, ei au facut trimitere la o decizie din 2012 data de CCR, care a apreciat ca pozitia de membru al Uniunii Europene "impune statului roman obligatia de a aplica acest mecanism si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru".

Ministul Justitiei a facut diferenta astazi intre recomandarile MCV, realizate de raportorii Comisiei Europene, si tratatul de aderare la UE semnat de Romania.

"Ca raportorii aia care au venit trei, patru, cinci n-au devenit super-legiuitori la noi, sa adopte ceva cu putere juridica, egala cu tratatele si conventiile. Deci sigur vom respecta. Sigur vom incerca sa indeplinim recomandarile. Sigur ne dorim ca recomandarile sa aiba continut obiectiv si nu tinte miscatoare, sigur ne dorim ca MCV-ul sa fie ridicat, sigur el a fost in decembrie 2006, cand a fost instituit, erau patru recomandari, de 12 ani de zile le tot indeplinim", a declarat Tudorel Toader.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.