Presedintele Partidului National Liberal, Ludovic Orban, a declarat duminica, la Bailesti, ca oficialii Comisiei de la Venetia i-au raspuns deputatului PSD Florin Iordache ca nu este el cel care, institutional, poate sa apeleze la aceasta comisie pentru a solicita asistenta in elaborarea modificarilor la legile justitiei si ca asteapta solicitarea din partea Guvernului sau din partea conducerii Camerelor.

"Trebuie sa stiti ca domnul Iordache a solicitat in plenul Comisiei de la Venetia asistenta comisiei in elaborarea modificarilor la lege pentru transpunerea in legislatie a recomandarilor acesteia. Evident ca oficialii Comisiei de la Venetia i-au raspuns domnului Iordache ca nu este el cel care, institutional, poate sa apeleze la Comisia de la Venetia ca sa asiste procesul de elaborare si i-a zis ca asteapta solicitarea din partea Guvernului sau din partea conducerii Camerelor. Ne pasc pericole uriase in cazul in care in ceasul al doisprezecelea nu se vor trezi acesti indivizi certati cu legea, certati cu democratia", a spus Orban in cadrul unei conferinte de presa.

Orban a reafirmat ca PNL pregateste un proiect de lege de transpunere a recomandarilor de la Venetia in cele trei legi ale justitiei.

"In privinta Codului de procedura penala (CPP), readuc aminte ca in urma atacului la CCR realizat de presedintele Romaniei si de PNL, 64 de prevederi din cele 99 de modificari au fost declarate neconstitutionale. Evident, si in privinta CPP ne vom mobiliza pentru a asigura inlocuirea acestor modificari, iar in privinta Codului penal (CP) solicitam din nou CCR sa amane pronuntarea si sa trimita cele 5 intrebari preliminare formulate de expertii PNL la Curtea de Justitie a UE, astfel incat in pronuntarea Curtii sa avem si punctul de vedere al Curtii de Justitie a UE. Cu siguranta, in cazul in care presedintele va declansa consultari, vom fi prezenti si vom pune umarul ca legile justitiei, CP si CPP sa fie facute in conformitate cu reglementarile de la nivelul european, pentru a asigura o justitie independenta", a mai spus presedintele PNL.

Orban: Guvernul se face ca mareste salariile si pensiile, iar in timpul asta da drumul la inflatie

"Acesti parsivi cu doua fete - o fata au cand comunica cu institutiile UE si o fata total diferita au in momentul in care comunica in fata opiniei publice din Romania - sunt in continuare in campanie. Se lauda ca dubleaza pensiile, se lauda ca dubleaza salariile, si ei trimit la Bruxelles hartie in care spun ca este posibila inghetarea salariilor in sectorul public pe anul 2019. Se fac ca maresc salariile si pensiile, iar in timpul asta dau drumul la inflatie", a spus Orban intr-o conferinta de presa.

Presedintele PNL a mai afirmat ca salariile in sectorul public nu pot sa creasca daca nu cresc si cele din sectorul privat, scrie Agerpres.

"Poate noi nu o sa crestem in campanie pensiile cu cat se lauda PSD, dar noi, cu siguranta, atunci cand crestem pensia, crestem si puterea de cumparare a pensiei. In nicio tara din lumea asta nu exista ceea ce e la noi. Nu poti sa cresti salariile in sectorul public, daca tie nu iti cresc salariile in sectorul privat", a mai spus presedintele PNL.

Conform unui document transmis Comisiei Europene, prezentat si de senatorul liberal Florin Citu pe pagina sa de Facebook, printre masurile ce ar putea fi luate in calcul la elaborarea proiectului de buget pe 2019 se numara inghetarea salariilor in sectorul public la nivelul din 2018 (legea privind salarizarea unitara nu va mai fi aplicata) si acordarea de vouchere de vacanta la acelasi nivel ca in 2018, adica 1.450 lei/angajat. De asemenea, se propune pastrarea numarului mediu de salariati in sectorul public la fel ca in 2018.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Documentul privind o posibila inghetare a salariilor bugetarilor, prezentat de senatorul PNL Florin Citu, este unul public, trimis Comisiei Europene si reprezinta un document de lucru, o posibila varianta, a declarat sambata, la Digi24, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

"Inghetarea angajarilor la stat este o masura propusa de noi. Este un scenariu de lucru la Ministerul Finantelor. O inghetare a numarului de angajati in zona administratiei publice centrale, de asemenea, o reasezare, o restructurare, o eficientizare a administratiei publice centrale, este de bun-simt si ceea ce noi spunem de ani de zile, si toti politicienii spun, ca este nevoie de o administratie mult mai eficienta", a spus Teodorovici.

Intrebat daca are Executivul bani pentru promisiunile legate de punctul de pensii, de salarii, ministrul Finantelor a raspuns ca are, "categoric".

Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.