Liderul grupului USR din Senat, Vlad Alexandrescu, a sustinut, marti, necesitatea adoptarii unei legi a parteneriatului civil, afirmand ca, dincolo de persoanele LGBT, exista in Romania foarte multe cupluri heterosexuale care ar putea sa se uneasca sub aceasta forma de parteneriat.

"Legea parteneriatului civil e in discutie intre partidele parlamentare. Si noi avem, fiecare, reprezentanti care lucreaza la acest proiect. Multa lume e de acord ca, dupa ce a existat acest referendum care a declansat un val de ura, e momentul, intr-adevar, sa se adopte o lege a parteneriatului civil. (...) Acum, cum se face... In Romania e foarte complicat", a afirmat Alexandrescu la dezbaterea "Dezbinati impreuna. Romania dupa referendum, organizata de Grupul de Dialog Social, potrivit Agerpres.

El a informat ca PNL s-a retras de la discutii, deoarece nu considera oportuna adoptarea, in momentul de fata, a unui asemenea act normativ.

"Exista un draft, care a fost modificat de foarte multe ori, care vine de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, dar aici partidele politice au discutii foarte aprinse. PNL, de pilda, considera ca nu este oportuna, in momentul de fata, adoptarea unei asemenea legi. Deci, s-a retras din discutii. Nu doresc sa se asocieze cu aceasta initiativa. Si e posibil sa voteze contra, cand se va ajunge la vot. Deocamdata nu doresc sa fie in comitetul de elaborare", a precizat Vlad Alexandrescu.

El a mai spus ca USR a sustinut "de foarte multa vreme" aceasta lege, "in diverse versiuni, inclusiv in versiunea Cernea" in comisiile in care a fost in Camera Deputatilor, "PSD si-a delegat unui minoritar aceasta reprezentare" in persoana lui Petre Florin Manole, iar UDMR a comunicat ca "o sa ia in curand o decizie daca sprijina sau nu" actul normativ.

Discutiile vizeaza locul unde se incheie parteneriatul civil, "daca se face sau nu la primarie"

"Si aici trebuie sa va spun ca am fost destul de trist de felul in care se va rezolva problema, pentru ca PSD nu doreste ca acest lucru sa se intample la primarie si atunci CNCD a gasit un fel de refugiu in ideea ca s-ar putea face la notar, notarul transmitand ulterior catre ofiterul de stare civila care emite un certificat de parteneriat civil. Eu argumentez in continuare in favoarea ideii ca acest lucru trebuie sa se faca la primarie, pentru ca nu e doar un contract. E un contract special, e un contract care angajeaza statul. De ce angajeaza statul? Pentru ca da anumite drepturi, eventual de fiscalitate, de asigurari medicale, de pensie de urmas partenerului supravietuitor, de mostenire, de reprezentare in caz de accident grav, la spital, celuilalt partener. Prin urmare, statul e, cum ar veni, ar treilea partener in acest contract. Si atunci mi se pare normal ca , totusi, acest lucru sa fie la starea civila", a sustinut Alexandrescu.
Citeste si:
Inițiativă USR: Înăsprirea pedepselor în cazul traficului de persoane
Inițiativă USR: Înăsprirea...

El a mai spus ca un alt lucru care s-a discutat foarte mult si pe care "l-au cerut zone mai conservatoare a fost posibilitatea unui notar sa se abtina de la incheierea unui parteneriat civil".

"Fara nici un motiv. Deci draftul nu spune din ce motive. Mie mi se pare foarte periculos. (...) Notarii nu se abtin in general de la a face o procura, sau de a face o mostenire. De ce s-ar abtine de la a constata vointa a doua persoane de a intra intr-un parteneriat civil?", a precizat Alexandrescu.

Legea adoptiei

"Legea, asa cum e in momentul de fata pe masa stipuleaza clar interdictia de adoptie pentru partenerii de acelasi sex. Ceea ce mie mi se pare total deplasat, pentru ca adoptia in Romania este legiferata de Legea adoptiei, de o alta lege. Nu trebuie sa fie legiferata de Legea parteneriatului. Nu are nici o legatura cu Legea parteneriatului, care este o lege speciala care reglementeaza un anumit tip de contract special. Mai ales ca, prin Legea adoptiilor, deja se stie deja cine poate sa adopte. E foarte clar. E adevarat ca PSD a propus acum o modificare a Legii adoptiei, care va veni in Parlament. Nu e inca adoptata. Daca Legiuitorul ar dori sa specifice acest lucru (interdictia de adoptie pentru partenerii de acelasi sex - n.r.) ar trebui s-o faca in aceasta modificare a legii adoptiior, nu in Legea parteneriatului civil, care e cu totul altceva", a explicat Vlad Alexandrescu.
Citeste si:
Camera Deputaților a respins proiectul privind parteneriatul civil....
Camera Deputaților a respins...

In opinia sa, "o chestiune destul de delicata" o constituie si eliminarea "in ultimul draft" a clauzei de fidelitate, pe care si-o datoreaza partenerii in interiorul unui parteneriat civil incheiat.

"Si atunci, sigur, ca se pune problema ca acest contract de parteneriat se poate desface printr-o declaratie a unei singure persoane, a unui singur partener, spre deosebire de casatorie, care nu se poate desface prin declaratia unei singure persoane. Apar probleme mai delicate pentru care eu nu am un raspuns. Cum, daca doi oameni decid sa aiba o viata impreuna si sa se asocieze patrimonial si sa existe o comunitate de bunuri, care poate fi reglementata prin contract special sau nu, cum, aceasta comunitate de viata se poate desface prin declaratia unei singure persoane, fara sa existe, de fapt, un motiv? Acesta este un lucru de filosofie a vietii de familie as zice", a spus senatorul USR.

Cuplurile heterosexuale din Romania ar putea sa se uneasca sub aceasta forma de parteneriat

"Sute de mii de persoane traiesc in forme de convietuire fara nici un fel de recunoastere juridica si de aparare juridica in fata legii si numarul de copii care se nasc in afara casatoriei este, daca nu ma insel, de aproape 50% in momentul de fata in Romania. Deci, daca ne gandim si la copii si la faptul ca merita si ei sa aiba o forma de protectie, pana la urma, pentru ca protectia se extinde si asupra copiilor, aceasta lege este foarte necesara. Si iata ca, totusi, inca intampinam obstacole", a incheiat Vlad Alexandrescu.
Citeste si:
Senatul a votat legea pensiilor speciale. USR a protestat contra...
Senatul a votat legea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.