Sistemul educational trebuie sa ofere tinerilor competentele necesare pe piata muncii, inclusiv in ceea ce priveste adaptarea la provocarile unei societati digitalizate, le-a transmis vineri presedintele Klaus Iohannis participantilor la evenimentul "Contributia educatiei la dezvoltarea Romaniei moderne", organizat de Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret".

Mesajul sefului statului la acest eveniment, organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Educatiei, a fost prezentat de consilierul de stat Ligia Deca. Presedintele a subliniat ca o Romanie puternica are nevoie de cetateni educati si pregatiti.

"Cu ocazia Zilei Mondiale a Educatiei, trebuie sa evocam importanta invatamantului in dezvoltarea sociala si economica a tarii noastre. O Romanie puternica are nevoie de cetateni educati si pregatiti pentru a infrunta provocarile unei lumi aflate intr-o continua schimbare. Sistemul educational trebuie sa ofere tinerilor competentele necesare pe piata muncii, inclusiv in ceea ce priveste adaptarea la provocarile unei societati digitalizate. Traim intr-o perioada in care Internetul poate transforma zvonurile in stiri si poate contrapune realitatii informatii false. Acest real pericol la adresa democratiei poate fi combatut doar printr-o baza educationala solida, care sa stimuleze spiritul critic si gandirea autonoma", a spus Iohannis, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca o educatie moderna are nevoie de cadre didactice de elita, bine pregatite, dar si motivate. "Imi doresc ca, pe masura ce construim o 'Romanie educata', asezata pe valori si adaptata la realitatile lumii moderne, rolul profesorului in societate sa fie recunoscut si apreciat, in concordanta cu puterea sa transformatoare", a punctat presedintele.

Dascalii au fost unii dintre cei mai importanti actori in procesul de consolidare a Marii Uniri.

"In anul Centenarului, ii celebram pe toti cei care au contribuit nu doar la realizarea Marii Uniri, ci si la consolidarea statului national unitar prin sustinerea vietii civice, sociale si economice. Dascalii au fost, fara indoiala, unii dintre cei mai importanti actori in procesul de consolidare a Unirii. Rolul educatiei a fost inteles de catre decidentii din acea perioada, marturie stand demersurile autoritatilor din 1918 - 1919 de a organiza cat mai rapid invatamantul public in limba romana in teritoriile unite. Chiar inainte de 1918, dascalii s-au aflat in fruntea actiunilor de pastrare a identitatii nationale a romanilor din afara granitelor, desfasurand procesul educational in conditii adesea dificile. Multi dintre marii carturari romani ai ultimelor secole au depus eforturi deosebite pentru fondarea de scoli, educarea tinerilor romani si dezvoltarea unei dimensiuni nationale a invatamantului. Toate acestea au ajutat la consolidarea Marii Uniri prin inradacinarea unui sentiment national romanesc, indiferent de realitatile temporare ale frontierelor politice", a evidentiat presedintele.
Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

El a felicitat Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" pentru organizarea evenimentului, dar si pentru implicarea in proiectul national "Romania educata". "Sper ca, pe viitor, implicarea dumneavoastra sa duca la o mai buna intelegere si apreciere a rolului dascalilor in construirea Romaniei moderne", a mai transmis presedintele Klaus Iohannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.