Presedintele PMP, Eugen Tomac, acuza Guvernul ca prin OUG privind referendumul, care modifica prevederea referitoare la reprezentarea in sectiile de votare, se ingradeste activitatea unui partid politic parlamentar, el anuntand ca vor fi sesizate Comisia de la Venetia si Avocatul Poporului pe aceasta chestiune.

"Ieri (marti - n.r.) s-a intamplat un lucru extrem de grav. La Palatul Victoria, premierul Dancila a interzis activitatea Partidului Miscarea Populara printr-o ordonanta de urgenta. Este pentru prima data cand intr-un mod flagrant Guvernul decide sa ingradeasca activitatea unui partid politic parlamentar. Folosindu-se de referendum, pentru ca PMP a cerut o motiune de cenzura si am repetat in mod constant ca Guvernul trebuie sa plece din cauza evenimentelor din 10 august, autoarea ordonantei de ieri, doamna ministru Dan, a ales sa se razbune pe un partid politic parlamentar. Este pentru prima data cand printr-o ordonanta de urgenta se modifica fundamental o lege care defineste modul cum trebuie sa se organizeze alegerile sau un referendum national. Prin ordonanta de urgenta de ieri, Guvernul Romaniei decide sa modifice articolele 25 si 26 din legea privind organizarea referendumului si subliniaza ca in sectiile de votare pot avea reprezentanti doar partidele parlamentare care au grupuri in ambele Camere ale Parlamentului'', a spus Tomac, la Parlament, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, decizia este aberanta si incalca un drept fundamental electoral, ''pentru ca atat Comisia de la Venetia, cat si OSCE recomanda statelor sa nu modifice legislatia electorala in ceea ce priveste modul de desfasurare a alegerilor, cu trimitere directa la sectiile de votare".

In opinia acestuia, faptul ca Guvernul a ales "sa se razboiasca" cu un partid politic parlamentar, ingradindu-i dreptul de a face politica si de a participa activ la viata politica si la referendum, este "un abuz nemaintalnit".

"Ne vom adresa Comisiei de la Venetia pe aceasta chestiune, deoarece codul transmis spre toate tarile este foarte clar in ce priveste organizarea sectiilor de votare, nu se pot modifica aspecte fundamentale ce tin de organizarea alegerilor. Mai mult, vom sesiza astazi (miercuri - n.r.) Avocatul Poporului pentru ca aceasta razbunare este un act grav, un atac direct la adresa democratiei. Liviu Dragnea, sa iti fie rusine pentru aceasta mizerie! Ai zile numarate in fruntea PSD, zile numarate in fruntea tarii si noi ne vom face dreptate, vom merge la referendum si este regretabil ca oameni politici debusolati recurg la asemenea metode de razbunare de sorginte dictatoriala. Legea privind alegerea Camerei si Senatului, legea 208/2015, spune ca un partid politic parlamentar este cel care are un grup parlamentar ales in una dintre cele doua Camere", a mentionat Tomac.

Citeste si:
Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de...
Ciucă: OUG privind măsurile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.